/ БГНЕС/EPA
Президентът Джо Байдън заяви в телевизионно обръщение, че не може да гарантира крайния резултат от аварийната евакуация от летището в Кабул, като я нарече една от най-"трудните" въздушни операции досега.

Външният министър: България може да приеме до 70 афганистански граждани

„Това е една от най-мащабните и трудни въздушни операции в историята“, каза Байдън от Белия дом. "Не мога да обещая какъв ще бъде крайният резултат. Но, не се тревожете - ще ви върнем у дома", обърна се той към американските граждани, които продължават да бъдат в Афганистан.

Кабул
БТА

Президентът на САЩ заяви още, че американските военни сили са прехвърлили 13 хиляди души от Афганистан от 14 август насам. Други 18 хиляди са били евакуирани още през юли – повечето с частни чартърни полети и с помощта на американското правителство.

Байдън бе критикуван за хаотичните и често изпълнени с насилие сцени, разиграли се около летището и за тълпите, опитващи се да се качат на излитащите самолети.

В Кабул вече заличиха женските лица от реклами и салони за красота (СНИМКИ, ВИДЕО)

Той каза, че изминалата седмица е била "сърцераздирателна", но настоя, че администрацията му работи за по-организирана и бърза евакуация. САЩ са в контакт с талибаните около евакуацията и внимателно следят дали има опасност от терористични актове на летището в Кабул или близо до него.