Австралия започва амбициозна програма за борба с глобалното затопляне
Австралия започва амбициозна програма за борба с глобалното затопляне / netinfo

Австралия ще започне проект за създаване на институт за улавяне и складиране на въглерод като средство за борба с глобалното затопляне, съобщи премиерът на страната Кевин Руд. Той каза, че планът ще е в основата на неговото изказване пред сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк следващата седмица, добавяйки, че премиерът на Великобритания Гордън Браун вече е предложил съдействие, съобщава АФП.

Институтът ще подпомага изследвания и инвестиции в подкрепа на изпълнение на поетия ангажимент от държавите от Г-8 да има поне 20 проекта за улавяне и складиране на въглерод в промишлени количества в действие до 2020 г. Това ще включва улавяне на въглеродния двуокис при неговото изпускане в атмосферата, компресирането му и напомване в изчерпани петролни и газови полета или други безопасни подземни съоръжения.

Въгледвуокисът и други газове, предизвикващи така наречения парников ефект и които се смятат за основни причинители на глобалното затопляне, се произвеждат от изгарянето на изкопаеми горива. Руд отбелязва, че Австралия е най-големият в света износител на въглища, допълва БГНЕС.