/ БГНЕС
Губернаторът на руската Курска област Роман Старовойт съобщи, че в склад за горивосмазочни материали (ГСМ) е избухнал пожар след удар на украински дрон, а още един дрон е поразил рудопреработвателен комбинат, предаде Ройтерс.

Във видео, публикувано в приложението "Телеграм", Старовойт заяви, че няма пострадали. Той каза, че цистерна с гориво се е възпламенила в склад в Железногорски окръг в Курска област, на около 90 километра от границата с Украйна. Губернаторът отбеляза, че екипи на аварийните служби работят на мястото и че ще даде подробности по-късно.

След първа атака с дрон по Михайловския комбинат за обогатяване на желязна руда в град Железногорск последвала втора, при която вече безпилотен апарат е поразил комплекса, уточнява Старовойт, добавяйки, че няма жертви и при двете нападения. Руски канали на приложението "Телеграм" разпространиха видео от голям пожар и от щети по сграда в комплекс за руда в Железногорск. Ройтерс прави уговорката, че достоверността на видеозаписите не е потвърдена по независим път.

Агенцията припомня, че в последните седмици Украйна периодично извършва нападения с дронове срещу руски петролни рафинерии и други енергийни инфраструктурни обекти, като от началото на пълномащабната руска инвазия в съседната държава преди две години Курска област редовно е подлагана на обстрел. Властите в намиращите се надалеч от фронтовата линия в Украйна Белгородска и Воронежка област, които също са обичайни мишени на украински нападения, обявиха, че и там са свалени дронове.

Каналът "База" в приложението "Телеграм", който е близък до руската полиция, съобщи, че свалените над град Воронеж дронове са били насочени срещу военна авиобаза и петролен склад.

Украинското военно разузнаване (ГУР) е отговорно за осъщественото нападение с дронове над преработвателния комбинат за желязна руда
в град Железногорск в руската Курска област, предаде Ройтерс, като се позова на свой източник от ГУР, пожелал анонимност.

Ройтерс припомня, че в последните седмици Украйна периодично извършва нападения с дронове срещу руски петролни рафинерии и други енергийни инфраструктурни обекти, като от началото на пълномащабната руска инвазия в съседната държава преди две години Курска област редовно е подлагана на обстрел.

Междувременно Ройтерс предаде, че според военновъздушните сили на Киев украинската противовъздушна отбрана е свалила през изминалата нощ тридесет и осем от четиридесет и двата руски дрона, изпратени към осем области в страната. Агенцията отбелязва, че това е една от най-масираните руски атаки с безпилотни летателни апарати срещу Украйна в рамките на последните няколко седмици.

Украинските ВВС обявиха, че произведени в Иран дронове камикадзе "Шахед" са били свалени над Южна, Централна и Североизточна Украйна. Сирените за въздушна тревога се чували в някои области в продължение на повече от два часа. Представители на североизточната Сумска област съобщават, че няколко дрона са нанесли удари в различни райони на град Суми, но без да дават подробности за пострадали или разрушения.

Атака е причинила щети на училище в Харковска област, а електропровод е бил ударен в Днепропетровска област, заявяват местните власти. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА