Антитерористична операция в Грозни приключи с 18 убити
Антитерористична операция в Грозни приключи с 18 убити / БГНЕС

Aктивната фаза на антитерористичната операция в чеченската столица Грозни срещу групата екстремисти, които нападнаха Дома на печата в центъра на града, приключи. Сред развалините на разрушената сграда и на съседното училище номер 20 са намерени телата на 8 бандити, както и 24 самоделни взривни устройства, готови за използване, гранати и боеприпаси. Това съобщи ТАСС, цитирайки руския Национален антитерористичен комитет (НАК).

Продължава огледът на територията, на която се разгоря битката с неутрализираните терористи. Специалисти пиротехници са започнали обезвреждане на взривните устройства. Сътрудници на правоохранителните органи се опитват да идентифицират телата на убитите бандити, проверява се възможното им съучастие в други терористични престъпления, извършват се оперативно-издирвателни и следствени действия.

Както НАК съобщи по-рано, при спецоперацията са загинали 10 и са ранени 28 полицаи и сътрудници на силите за сигурност, които с цената на живота си са предотвратили терористични актове.

Нападателите са пристигнали с три автомобила в 1 ч. през нощта и са нападнали патрул на пътната полиция в Грозни. След това са проникнали в Дома на печата, където са редакциите на вестниците и интернет-изданията в руската кавказка република, като и в съседното училище. Органите на реда са блокирали двете сгради, а в центъра на града е бил въведен специален режим за контратерористична операция. Това е дало възможност на силите за сигурност да действат безкомпромисно за ликвидиране на бандитите, посочва ТАСС.

Източник: БТА