Ангела Меркел с телефон за 2600 евро
Ангела Меркел с телефон за 2600 евро / БГНЕС
Ангела Меркел с телефон за 2 600 евро
67730
Ангела Меркел с телефон за 2 600 евро
  • Ангела Меркел с телефон за 2 600 евро

Германският канцлер Ангела Меркел има нов телефон на стойност 2600 евро. Екстремната мярка беше взета от германските служби за сигурност, след като стана ясно, че мобилният телефон на германския лидер е бил подслушван от американските тайни служби повече от десетилетие.

Меркел е известна с това, че сериозно ползва мобилния си телефон и осъществява голяма част от деловите си комуникации чрез СМС. Новината съвпада с публикацията в Дер Шпигел на нови документи, снабдени от бившия американски шпионин Едуард Сноуден, които разкриха, че мобилният телефон на Меркел вероятно е бил подслушван повече от десетилетие.

От снимки, в които Меркел показва телефона си на пресата, се вижда, че апаратът й е черен на цвят, като на гърба е гравиран гербът на Германия - разперен черен орел. Всъщност Меркел е била принудена от службите си за сигурност изцяло да замени любимата си, финландска марка телефони за друг, канадски производител. Меркел обаче не е единствената с подобен скъп телефон - германското вътрешно министерство е поръчало общо 5200 специално-засекретени сим-карти за най-висшите държавни служители.

В собствената си документация американското разузнаване признава, че в посолството в Берлин има шпионски отдел, който не е официално регистриран в страната и допълва, че евентуалното му оповестяване ще доведе до "сериозни щети за отношенията между Вашингтон и местното правителство". Американското посолство в Берлин се намира в непосредствена близост до Бранденбургската врата и на 200 м от Райхстага. В документацията е обяснено, че американското правителство поддържа подобни тайни шпионски отдели в почти 80 световни столици, сред които Париж, Мадрид, Рим и Прага.

Ангела Меркел с телефон за 2600 евро
netinfo


Това не е единствената новина по темата Сноудън през последните дни. Миналата седмица стана ясно, че телефоните на 35 световни лидери са били следени, след като редица американски дипломати отзивчиво са снабдили целите си тефтери с контакти на службата за разузнаване. В същото време швейцарският президент Ули Маурер съобщи, че в алпийската държава също ще се въведе в експлоатация нова технология, която да предпазва правителството срещу американските шпиони.

След като бразилският президент Дилма Русеф отложи посещението си до САЩ заради подобни обвинения, тя и Меркел са успели да съберат подкрепата на още 20 световни лидери, за да поискат резолюция от ООН, обявяваща се против шпионирането на американската Национална агенция за сигурност или NSA.