Аун Сан Су Чи
Аун Сан Су Чи / БГНЕС
Амнести интернешънъл отне на лидера на Мианмар Аун Сан Су Чжи най-високото дадено ѝ от организацията признание – наградата посланик на съвестта. Политикът и носителят на Нобелова награда за мир получи почетното признание през 2009 г., когато живееше под домашен арест.

Организацията за защита правата на човека заяви, че е дълбоко ужасена от провала ѝ да говори открито за малцинството рохинга - около 700 000 рохинги са избягали от военни действия.
Това е последната засега от поредицата от награди, от които Аун Сан Су Чжи беше лишена.

"Ние сме дълбоко поразени, че вече не сте символ на надежда, смелост и непреклонна защита на човешките права", пише генералният секретар на Амнести Куми Найду в писмо до лидера на Мианмар.

Аун Сан Су Чжи обеща да превърне Мианма във федерална държава

"Нейното отричане на тежестта и мащабите на жестокостите [срещу рохинга] означава, че има малко перспективи за подобряване на ситуацията", каза Найду.

Аун Сан Су Чи
БГНЕС


Няма да отнемат Нобеловата награда за мир на Аун Сан Су Чжи

Организацията, която веднъж беше посочила Аун Сан Су Чжи като фар за демокрация, обяви решението си на осмата годишнина от освобождаването ѝ от домашния арест.

Канада отнема почетното гражданство на Аун Сан Су Чжи

Властите в Мианма, в която 90 процента от населението е будистко, се отнасят към рохингите, които са мюсюлмани, като към чужденци. Над 700 000 рохинги избягаха между август и декември 2017 г. от Мианма в съседен Бангладеш след офанзива на армията, при която имаше издевателства, изнасилвания, екзекуции без съд и присъда и опожарени села.
БГНЕС