/ БГНЕС, архив
Самолет на американските военновъздушни сили, на борда на който е имало 11 души, е паднал във водите на Филипинско море, югоизточно от японския о. Окинава. Това съобщи командването на разположения а в Тихия океан Седми американски флот.

"Самолет на военноморските сили на САЩ, на който е имало 11 души - екипаж и пасажери, е паднал в океана, югоизточно от Окинава". Трима души от намиращите се на борда 11, все още се водят за изчезнали, съобщават от американски ВМС. Продължават спасителните операции с помощта и на японските сили за самозащита, каза американският командващ операциите адмирал Джон Ричардсън.
 
Той уточни, че спасените осем военни от самолета са в добро състояние, а останалите трима продължават да се издирват. Президентът Тръмп реагира в Twitter, като написа, че се моли за всички пострадали при инцидента. Той писа също, че следи провеждащата се спасителна операция.
 


Катастрофата е станала към 14.45 ч. японско време на около 500 морски мили югоизточно от южния японски остров Окинава. Самолетът е бил товарен 5671562, изпълняват рутинен полет за транспорт на пътници и товар между американската ВВС база в Ивакуни, близо до Хирошима и американския самолетоносач "Роналд Рейгън".
 
За момента причините за катастрофата не са изяснени. В ход е разследване на инцидента. В първоначален доклад на американската армия се казва, че е възможно да се касае за повреда в двигателя, каза по-рано японският министър на отбраната Ицунори Онодера.
 
Инцидентът стана по време на най-големите американско-японски ВМС учения, които се провеждат от четвъртък близо до Окинава и в които участват 14 000 американски военни, самолетоносачът "Роналд Рейгън" и три американски ескадрени миноносеца.
БГНЕС