Али Агджа твърди, че Ватиканът му наредил да убие папата
Али Агджа твърди, че Ватиканът му наредил да убие папата / БГНЕС

Турският терорист Мехмет Али Агджа увери, че в атентата срещу папа Йоан Павел Втори през 1981 г. не са замесени американското ЦРУ, съветското КГБ или други тайни служби, а "българската следа" е била нарочно сътворена с цел да се срине Съветският съюз, пише вестник "Куотидиано национале", цитиран от Българската телеграфна агенция.

Мехмет Али Агджа, който на 13 май 1981 г. извърши покушението срещу папа Йоан Павел Втори, обвини именно Ватикана в дирижиране на атентата. В ексклузивно интервю за Турската държавна телевизия Агджа обвини тогавашния държавен секретар на Ватикана Агостино Казароли, че е "мозъкът" на атентата срещу папата поляк.

"Със сигурност правителството на Ватикана стои зад опита за убийство на папата. Това бе решено от кардинал Агостино Казароли, който бе вторият човек във Ватикана," заяви Агджа. По време на интервюто, пояснява испанският всекидневник "Ел паис", Агджа многократно настояваше, че задачата да бъде убит папата е била поставена от кардинал Казароли, който използвал своя агент "отец Микеле", за да бъде тя сведена на изпълнителите.

"Аз правих репетиции за атентата заедно с отец Микеле и още един агент на Ватикана. Много пъти се съвещавах с него и дори бяхме заедно на площад "Свети Петър", за да планираме атентата," разказва Агджа. "Когато през декември 1983 година папа Йоан Павел Втори го посети в затворническата килия, не го е попитал нищо за вдъхновителите на атентата, тъй като "много добре знаеше, зад него стои Ватикана," продължава разказът на Агджа, цитиран от италианския всекидневник.

Агджа, който днес е 52-годишен, прекара 19 години в затвора в Италия. После беше прехвърлен в Турция, където трябваше да излежи доживотна присъда за други престъпления, извършени като член на турска дясноекстремистка група. На 18 януари тази година обаче беше пуснат на свобода, пояснява "Куотидиано национале", който е съвместно издание на всекидневниците "Джорно" /Милано/, "Национе" /Флоренция/ и "Ресто дел карлино" /Болоня/.