Али Агджа отбива военна служба след излизането си от затвора?
Али Агджа отбива военна служба след излизането си от затвора? / снимка: БГНЕС

Мехмет Али Агджа, който нападна папа Йоан Павел II, през 1981 г. може да се наложи да отбие военната си служба след освобождаването си от затвора в Анкара, след като прекара 30 години зад решетките, заяви адвокатът му Хаси Али Оджан. Агджа ще бъде пуснат на свобода в понеделник.

Службата за набиране на войници в родния му град Малатия иска той да бъде прегледан от военни лекари веднага след освобождаването си, защото според тях Агджа бил извършил бягство, уточни адвокатът му пред журналисти. 52-годишният Агджа беше определен за "негоден" за военна служба през 2006 г. от военната болница в Истанбул, когато беше освободен от затвора по грешка за осем дни. "Министерството на отбраната твърди, че не е утвърдило този документ. Ние искаме тази грешка да бъде поправена до утре", настоя адвокатът.

Ако до освобождаването на Агджа Министерството на отбраната не потвърди, че той е негоден да изпълни военната си служба, която е задължителна за всички турци, навършили 18 години, затворникът най-напред ще бъде отведен под военен ескорт в бюрото за записване в турската столица, а след това, ако се наложи - във военна болница, където ще бъде подложен на медицински прегледи, пише БГНЕС.

"Агджа е в шок и заявява, че не може да държи оръжие заради религиозните и философските си убеждения", допълни Оджан. Той каза още, че се страхува за сигурността му, ако бъде задължен да изпълни военната си служба. Агджа се намира в затвор в Турция, след като през 2000 г. беше екстрадиран от Италия. Той е осъден за редица престъпления, извършени в Истанбул преди опита да убие папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г. на площад Свети Петър в Рим.