/ iStock/Getty Images
Миналата вечер беше регистрирана поредната кибератака на същите агресори срещу системата TIMS на Албания, съобщи днес албанският премиер Еди Рама, цитиран от агенция АТА.

Министър-председателят заяви, че Албания работи денонощно със съюзниците, за да направи цифровите си системи непробиваеми.

След кибератака: Албания прекъсна дипломатическите си отношения с Иран (ВИДЕО)

На 15 юли Албания стана обект на сериозна кибератака, която имаше за цел да унищожи цифровата инфраструктура на правителството, да парализира обществените услуги, както и да открадне данни и електронни съобщения от правителствените системи. Разследването показа, че организатор и спонсор на кибер агресията е Ислямска република Иран, която е ангажирала четири групи за атаката срещу Албания, посочва агенция АТА.

Поради това на 7 септември правителството на Албания реши да прекрати дипломатическите отношения с Ислямска република Иран с незабавен ефект.

Страните съюзници на Албания също осъдиха кибератаката на Иран, припомня агенцията. Това е първият известен случай на държава, която прекъсва дипломатическите си отношения заради кибератака.

Министерството на вътрешните работи на Албания съобщи днес, че една от граничните системи е била засегната от кибератака, която е дошла от същия ирански източник като предишната атака, заради която страната прекъсна дипломатическите си отношения с Иран, предаде Асошиейтед прес. 

В изявление на министерството се казва, че предишната вечер е установено, че една предавателна система на албанската полиция е била "подложена на кибератака, подобна на тази, която (правителственият портал) e-Albania претърпя през юли". 

„Предварителните резултати показват, че атаката е извършена от същата ръка'', се казва в изявлението и се добавя, че властите временно са затворили всички системи, включително системата за управление на общата информация (TIMS - Тotal Information Management System), която регистрира влизанията и излизанията на граничния пункт. Местните медии съобщават за дълги опашки на поне два гранични пункта в южната част на страната. 

Microsoft, ФБР и други киберексперти помогнаха на Албания след атаката от 15 юли. В публикация в блога си в четвъртък Microsoft заяви, че има умерена увереност, че хакерите принадлежат към група, която публично се свързва с министерството на разузнаването и сигурността на Иран. 

В петък правителството на САЩ наложи санкции на иранската разузнавателна агенция и нейното ръководство в отговор на атаката срещу Албания. НАТО и Европейският съюз също осъдиха нападението и подкрепиха стъпката на Албания.
БТА