/ iStock/Getty Images
Белият дом предупреди за "по-нататъшни действия" срещу Иран, като осъди това, което нарече "безпрецедентна" кибератака срещу съюзника на САЩ Албания.

"Съединените щати категорично осъждат кибератаката на Иран срещу нашия съюзник в НАТО, Албания", заяви в изявление говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън, като добави, че на Иран трябва да бъде "потърсена отговорност".

"Съединените щати ще предприемат по-нататъшни действия, за да потърсят отговорност от Иран за действията, които застрашават сигурността на съюзник на САЩ и създават тревожен прецедент за киберпространството."

Министър-председателят на Албания обвини Иран, че е ръководил кибератака срещу албанските институции на 15 юли в опит да "парализира обществените услуги и да хакне данни и електронни комуникации от правителствените системи", съобщи АФП.
 
В отговор на това Албания, която се присъедини към НАТО през 2009 г., прекъсна дипломатическите си отношения с Иран. Инцидентът става в момент, когато САЩ и европейските сили се опитват да спасят споразумението, което ще наложи строг контрол върху спорния ирански ядрен сектор в замяна на отмяна на някои санкции.
 
БГНЕС