7-годишно американче пребори левкемията чрез клетъчна терапия
7-годишно американче пребори левкемията чрез клетъчна терапия / снимка: sxc.hu

На 7 години Емили Уайтхед е пионер - тя е първото дете, преборило левкемията чрез иновативно лечение, при което собствените й имунни клетки били препрограмирани да атакуват раковите й клетки.

След като била лекувана във Филаделфия преди 11 месеца, днес Емили е в ремисия. Майка й разказва, че малкото момиче е щастливо, че може да играе с кучето си, да чете и да пише близо една година след лечението си, посочва БГНЕС.

Американски учени съобщават през последните дни за окуражителни успехи на новия тип клетъчна терапия, която позволява на много болни, сред които и Емили, да стигнат до ремисия чрез "препрограмиране" на лимфоцити, за да атакуват раковите клетки.

Техниката се състои във вземането от кръвта на болните на лимфоцити Т, основните клетки на имунната система, които генетично се променят с помощта на вирус и се снабдяват с молекулен рецептор, който им позволява да атакуват раковите клетки.

"Емили е в добро здраве, няма рецидив 11 месеца след като получи генетично модифицираните лимфоцити Т, които позволиха да атакуваме конкретна цел в този тип рак", съобщи в комюнике университетът в Пенсилвания, който разработил техниката на първо място, за да лекува възрастни хора, страдащи от друг тип левкимия.

Университетът в Пенсилвания, който е пионер в тази област, се ползва с подкрепата на швейцарския фармацевтичен гигант Новатрис, инвестирал 20 милиона долара за създаването на изследователски център.

Но техниката се е провалила в друг случай на болно дете, което не успяло да оживее. Поради това авторите на изследването подчертават важността на провеждането на нови проучвания. Група от петима възрастни между 23 и 66 години, които също страдали от остра левкемия, били лекувани с иновативната техника в Ню Йорк. Трима от тях са в ремисия.