/ / iStock/Getty Images
Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция пое отговорност за нападението
Най-малко 6 ракети са били изстреляни по сградата на американското генерално консулство в град Ербил, в Иракски Кюрдистан, предаде Асошиейтед прес.

Според пожелали да запазят анонимност официални представители няколко ракети са ударили и сградата, предаде Асошиейтед прес. Засега няма данни за убити и ранени.

Един от официалните представители заяви, че става дума за балистични ракети, които са били изстреляни от Иран. Нападението стана няколко дни след израелски удар близо до Дамаск в Сирия, при който бяха убити двама членове на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция разпространи изявление, с което поема отговорност за ракетното нападение в Ербил, което според него е било насочено срещу израелски "стратегически центрове" в столицата на кюрдския автономен регион в Северен Ирак, предаде Ройтерс, като се позова на ирански държавни медии.

"В отговор на всяка нова атака от страна на Израел ще последва твърд, решителен и унищожителен отговор", предупреждава елитната иранска част.

Тази седмица при израелски удар в Сирия бяха убити двама членове на корпуса, отбелязва Ройтерс.

12 ракети са били изстреляни тази нощ по Ербил от извън Ирак, съобщиха по-рано представители на властите в Иракски Кюрдистан. Няма ранени или убити.

Мишена на атаката били "тайни израелски бази", каза кореспондент на иранската държавна телевизия в Ирак. 

Засега американски представители на са коментирали атаката.


 
БТА