/ БГНЕС
Близо пет години след разрушителното земетресение в Албания през 2019 г. 65 семейства в северния пристанищен град Дуръс са все още без дом, съобщава Евронюз Албания.

На 26 ноември 2019 г. земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер разтърси района на Дуръс и отне живота на 51 души. Около 3000 бяха ранените. Разрушени или тежко повредени при земетресението бяха 601 сгради и 2431 къщи, а хиляди хора останаха без дом.

Представители на блок в пристанищния албански град се събраха вчера пред общината в Дуръс и заплашиха с гладна стачка или влизане в пострадалия при земетресението блок, в който живеели, ако общината не реши проблема им.

Живущите в блока настояват той да бъде укрепен или да им бъдат предоставени общински помещения, където да живеят, тъй като от една година не получават бонуса от правителството, който им е позволявал да живеят под наем.

В отговор на тези искания общината информира, че блокът, в който са живели 65-те семейства, е включен в списък от седем сгради, които ще бъдат укрепени с финансови средства на община Дуръс.

Общината очаква одобрение за тези седем сгради от албанската Държавна комисия по възстановяване, след което за укрепването им ще бъдат разработени тръжни процедури.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Магдалена Димитрова/БТА