/ ThinkStock/Getty Images
Перспективата астронавтите да имат печено в менюто си се приближи, след като при успешен експеримент 3D принтер създаде месо на борда на Международната космическа станция (МКС). Биопринтерът произвежда телешка, заешка и рибна тъкан, използвайки магнитни полета в микрогравитация, заяви руската компания за медицински технологии, участваща в експеримента.

Експериментът - международно сътрудничество с участието на американски, руски и израелски компании - се проведе през септември от космонавта Олег Скрипочка в руския сегмент на станцията, използвайки 3D принтер, разработен в Москва.
 

Създателите казват, че за първи път се създава малко количество изкуствено месо в условия на безтегловност. „Това е една малка хапка за човека, една гигантска хапка за човечеството“, казва Юсеф Хесуани от 3D Bioprint Solutions, руската лаборатория, създала биопринтера. Лабораторията е основана от Invitro, голяма руска частна медицинска компания.

Космическата агенция „Роскосмос“ частично финансира експеримента, тъй като е от национално значение. „Това беше наистина пробив както за Роскосмос, така и за Русия като цяло“, заяви Николай Бурдейни, изпълнителен директор на държавната космическа корпорация, в която влиза и Роскосмос.

„За нас това беше първият опит на международното научно сътрудничество в космоса“, каза Хесуани, използвайки клетки, предоставени от израелските и американските компании за хранителни технологии. „Слава Богу, експериментът премина успешно... Всички клетки показаха добър резултат в космоса“, добави той.

Астронавтите ядат месо на борда, което е вакуумирано или изсушено на Земята, но в крайна сметка тази технология може да бъде необходима за дълги плавания в дълбокия космос, заяви космонавтът ветеран Олег Кононенко. „Ако ще летим далеч от Земята до други планети в Слънчевата система, няма да можем да вземем този обем храна със себе си“, каза той пред AФП.
БГНЕС