В Брисбън откриха 4 нови случая на британския вариант на коронавируса
В Брисбън откриха 4 нови случая на британския вариант на коронавируса / Gulliver/Getty Images
В третия по големина град в Австралия, Брисбън, от днешния ден влиза в сила тридневен локдаун, който засяга над два милиона души, след откриването там на четири нови случая на коронавирус, предадоха Франс прес и ДПА.

Това е вторият краткосрочен локдаун в града и околностите му тази година след заразяването на най-малко седем души - най-сериозното завръщане на епидемията в Австралия в последните седмици.

"Става въпрос за британския вариант, той е много заразен. Трябва да направим това сега, за да избегнем по-продължителни ограничителни мерки", заяви премиерът на щата Куинсланд Анастейша Палашчук.

Как Китай, Индия и Австралия се справят с коронавируса (ВИДЕО)


От 17 ч. честно време днес се затварят училищата, ресторантите и баровете, но жителите все пак ще могат да излизат от дома си, за да ходят на работа, ако работят в ключови сектори, да пазаруват хранителни продукти, да правят физически упражнения или да отидат на лекар. Носенето на маски през този период ще бъде задължително в целия щат.

Намаляват се наполовина международните полети до щата, за да се понижи натиска върху болниците, приемащи пациенти от Папуа-Нова Гвинея.

До момента Австралия е относително пощадена от пандемията. При 25-милионно население в страната досега са регистрирани около 29 000 заразени с коронавируса, 909 от които са починали.
БТА