27 февруари - влиза в сила споразумение за спиране на огъня в Сирия
27 февруари - влиза в сила споразумение за спиране на огъня в Сирия / БГНЕС, архив

Споразумение за спиране на огъня в Сирия ще влезе в сила на 27 февруари в полунощ местно време, се посочва в съвместно комюнике на САЩ и Русия, разпространено от Държавния департамент, предаде Франс прес.

Спирането на бойните действия обаче няма да се отнася за групировката "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра", сирийския клон на Ал Каида. Ще продължат военните действия, включително въздушните удари на сирийските въоръжени сили, руската армия и предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", "Ан Нусра" и други групировки, обявени от Съвета за сигурност на ООН за терористични организации, се уточнява в комюникето.

Постигнато е "временно споразумение" за спиране на огъня в Сирия, обяви Кери

"Спирането на бойните действия се отнася за страните участници в сирийския конфликт, които заявят, че ще спазват и прилагат условията" на споразумението, се допълва в комюникето. Те трябва трябва до 12 часа на обяд на 26 февруари да уведомят САЩ или Русия, че се присъединяват към споразумението.

Москва и Вашингтон са съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия (МГПС), в която участват 17 държави.

Руският президент Владимир Путин обяви, че до обед на 26 февруари всички воюващи в Сирия страни трябва да потвърдят пред Русия и пред САЩ, че ще спазват примирието. Путин обясни, че „руските и американските военни ще изготвят заедно карта, на която ще определят териториите, в които действат тези групи", за да не бъдат провеждани операции и удари срещу тях.

От своя страна „опозиционните сили трябва да преустановят бойните действия срещу армията на Сирия и проправителствените милиции".

Путин потвърди, че примирието няма да важи за „Ислямска държава" и за други групи, които са признати за терористични от Съвета за сигурност на ООН.

Руският президент посочи, че Русия ще проведе необходимата работа с Дамаск, и изрази надежда, че САЩ ще направят същото със своите съюзници и групите, които поддържат.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства новината за споразумението, предаде Ройтерс. Спирането на бойните действия трябва да бъде първа стъпка към по-трайно прекратяване на огъня, заяви пред журналисти неговият говорител Стефан Дюжарик.

"Генералният секретар призовава страните да се придържат към клаузите на споразумението. Предстои много работа по осигуряване на неговото прилагане. Международната общност, МГПС и сирийските страни трябва да покажат непоколебима решимост", каза Дюжарик.

"Това преди всичко е дългоочакван знак за надежда за сирийското население, което след пет години конфликт може да се надява, че страданията му ще приключат", каза Дюжарик.

Башар Асад разкри къде вижда себе си след 10 години

Държавният секретар на САЩ Джон Кери също призова всички страни в конфликта да приемат и стриктно да се придържат към споразумението, предаде ДПА.

"Ако бъде приложено и спазвано, това прекратяване на огъня не само ще доведе до намаляване на насилието, но ще позволи и увеличаване на хуманитарните доставки в обсадените зони и ще помогне за политически преход към правителство, което отговаря на желанията на сирийския народ", каза Кери.

Източник: БТА, Фокус