12 жертви при земетресението в Чечения
12 жертви при земетресението в Чечения / снимкa: БГНЕС

Най-малко 12 души са загинали при днешното земетресение в руската кавказка република Чечения, съобщи за Франс прес говорител на чеченското министерство на здравеопазването. "Дванайсетте жертви са загинали в района на градовете Гудермес, Шали и Курчалой" в източната част на Чечения, уточни говорителят.

Други 105 души са откарани в болница, като състоянието на някои от тях е тежко. "Не е изключено броят на жертвите да продължи да нараства", допълни говорителят.

Според Асошиейтед прес земетресението е отнело живота на най-малко шестима души и е разрушило голям брой болници, училища и други сгради. По последни данни на Института за геоложки проучвания на САЩ земетресението е било с магнитуд 5,3, посочва АП.

Силното земетресение бе усетено в руския Северен Кавказ, нещо необичайно за района, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. ИТАР-ТАСС съобщи, че няколко средно силни труса са усетени в 13:10 московско време във Владикавказ, Северна Осетия. Децата са пуснати от училище.

Според Геоложката служба на САЩ трусът североизточно от Грозни е бил с магнитуд 5,9 по Рихтер. Тъй като в района на Кавказките планини рядко има земетресения, сградите там не са построени така, че да издържат на силни трусове и е възможно дори и по-слаби трусове да причинят разрушения, отбелязва Асошиейтед прес.