Жак Рох: Радвам се, че Марион Джоунс си призна
Жак Рох: Радвам се, че Марион Джоунс си призна / netinfo

Президента на Международния олимпийски комитет Жак Рох смята, че признанието на Марион Джоунс, че е употребила допинг е добро за спорта, защото показва, че никой не може да се укрие,.

 

„Въпреки че е малко разочароващо, аз се радвам, когато хванем някой атлет с допинг” - заяви Рох – „Като любител на спорта това ме наранява, но като лидер смятам, че това е добре”.

 

След дълго отричане носителката на пет олимпийски медала си призна, че е употребила стероид на име „чистият”. Тя върна трите златни и двата бронзови медала, които спечели от Сидни 2000.

 

Златото от спринта на 100 метра за жени би трябвало да отиде при гъркинята Екатерини Тану, която пък бе наказана за две години, след като не се яви на допингконтрол преди олимпийските игри в Атина през 2004 година.

 

„За Тану ще чакаме решение на съвета от ИААФ и ще изследваме положението при всеки спортист поотделно. Появиха се много лоши коментари. Ще разгледаме случая внимателно. Трябва да вземем чувствителността на хората в предвид, но също така ние сме тук, за да раздадем правосъдие", коментира Рох по темата.

 

Президентът на МОК заяви също така, че е изготвен план, според който всеки спортист, наказан за повече от шест месеца, ще пропуска следващата Олимпиада. Правилото би трябвало да влезе в сила за Зимните игри през 2010 година във Ванкувър, ако получи одобрение на генералната асамблея на МОК в Пекин в навечерието на Летните олимпийски игри догодина.