Румяна Нейкова отново се състезава!
Румяна Нейкова отново се състезава! / netinfo
По-малко от година, след като роди втория си син, двукратната световна шампионка по гребане Румяна Нейкова отново се състезава, научи Гонг.

Носителката на Световната купа на двойка скул с Миглена Маркова за 2006 година вече направи първото си контролно състезание, а резултатите й са много добри. Под ръководството на Свилен Нейков, Румяна се подготвя от началото на годината, а тренировките са в Ковачевци и Пловдив.

Олимпийската вицешампионка на скиф от Сидни 2000 и двукратна световна шампионка от Севиля 2002 и Милано 2003 е амбицирана да попълни колекцията си с единственото отличие, което й липсва – олимпийското злато.

„Руми се завръща, по-добра от преди. Резултатите й са по-добри в сравнение след първото раждане. Първото й официално състезание ще бъде Световната купа в Амстердам в края на юни. Много е амбицирана за олимпийска титла, а само това няма. На Световното първенство тази година ще се бори за квота за Игрите в Пекин,” разкри пред Гонг председателят на Българска федерация по гребане и заместник председател на БОК Светла Оцетова.

„Проблемът при нас сега са пак парите – със средствата за две купи, ще пратим участници в една. В момента най-бедните са с 4 пъти по-голям бюджет от нас. Но продължаваме да търсим начин да възнаградим заслужилите ни гребци,” каза още олимпийската шампионка на двойка скул от Монреал 76 и световна шампионка от Нова Зеландия 78.

По отношение варианта Стефка Костадинова да бъде предложена за член на МОК, нейният заместник и член на БОК от 1980 година разкри: „Скоро няма да стане, по всяко време може да се подаде кандидатурата й. Много ще е трудно, защото няма интерес и подкрепа от България!”

Светла Оцетова се завърна у нас след поредната инспекция по света. Тя е проектант и на гребния канал “Пекин 08”.

„Пекин е напълно готов за Летните олимпийски игри! Още днес може да започнат състезанията на гребния канал! Бях на инспекция преди тест-състезанието през август – Световното по гребане за девойки и юноши, където чакаме медали. Япония пък вече се кандидатира за Игрите през 2016 година. МОК вчера открикампанията за домакинство на летните олимпийски игри след 9 години. Към момента се знае, че сред кандидатите са Чикаго (САЩ), Токио (Япония) и Рио де Жанейро (Бразилия),” нформира още Оцетова.