Роджър Федерер бе определен за най-добър спортист за 2006
Роджър Федерер бе определен за най-добър спортист за 2006 / netinfo

Водачът в световната ранглиста по тенис Роджър Федерер (Швейцария) бе определен за най-добър спортист в света за 2006 година в традиционната анкета на ИТАР-ТАСС.

В допитването участваха 23 национални агенции, сред които БТА, Франс прес, ДПА, АПА, АНСА, Синхуа, АНА, ПАП, Киодо и други, както и водещи спортни издания от Бразилия, Аржентина, България, Турция, Канада, САЩ и Беларус. Те посочиха в анкетите си тримата според тях най-заслужили състезатели за годината, като за първо място се даваха 10 точки, за второ - 8 и за трето - 6 точки.

Федерер, който през годината спечели общо 12 турнира, в това число три от Големия шлем и записа 92 победи в 97 мача, заслужи убедително първото място със 158 точки.

Втори с 84 точки остана капитанът на световния шампион по футбол Италия Фабио Канаваро, който по-рано през декември взе приза "Златната топка" и беше определен за най-добър играч на ФИФА.

На трета позиция се нареди световният шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо (Испания) със 74 точки.

Общо 31 състезатели получиха точки в допитването за най-добър спортист в света, но сред тях няма български представители.

В паралелното допитване на ИТАР-ТАСС за най-добър спортист на Русия за 2006 година световните медии избраха за победителка световната рекордьорка на скок височина Елена Исинбаева със 148 точки. Тя изпревари тенисистката Мария Шарапова (140 точки) и олимпийският шампион по фигурно пързаляне Евгений Плюшченко (66 точки).