Рафа: Нямам страхове в България и ЦСКА
Рафа: Нямам страхове в България и ЦСКА / netinfo
Волейболният шампион на България ЦСКА официално представи новото си попълнение Рафаел Паскуал Кортес. 38-годишният испански посрещач идва у нас за срок поне от две години с втората си съпруга – бивша манекенка, четирите си деца и куче. Първата си тренировка на 4-ти километър Рафа ще направи след 7 септември. Децата му ще учат в София в италиански лицей.

„Не очаквах толкова много внимание към мен!” - бяха първите думи на европейския шампион пред родните журналисти. Познатият още като „ЕлТоро” играч направи впечатление с интелект, почитание и респект към старши треньора на червените Александър Попов и президента на ВК ЦСКА Георги Георгиев.

„Нямам страхове с идването си в България. Единственото ми притеснение е дали ще спечелим, дали ще съм на висота. Искам да дам максимума от себе си на началото на този нов етап от моята кариера.

От тук искам отново да се върна в испанския национален отбор. За първи път от 20 години не съм в представителната ни селекция. Просто след шампионата на Стария континент, където бяхме водени от Андреа Анастази, с новия треньор не мислим по едни начин. ЦСКА прави абсолютно всичко, а това е най-важното за мен. Ще дам максимума от себе си. Искам да оставя в България добър образ на отличен професионалист на Рафаел Паскуал какъвто оставих в другите държави, където съм играл (Испания, Италия, Гърция, Пуерто Рико и Япония). Идвам да играя за шампиона в Шампионската лига. Личните предизвикателства не са важни, на първо място са отборните.

Благодаря на президента и треньора, надявам се да съм на висота. Цял свят търси такива шефове. Играл съм срещу различни генерации български волейболисти. Приятел съм с Любо Ганев, имаме и едни мениджър – Нино де Джакомо. В спорта не са толкова важни годините, а как се чувстваш и дали имаш желание. Аз имам много от тях!” - сподели Паскуал, който има над 600 мача с националната фланелка на Испания, където бе и капитан.

„Хубаво е, че Рафа се съгласи да дойде в ЦСКА. С него вдигаме имиджа на родния волейбол. Това е пробив. Сашо реши да го вземе и аз го подкрепих. Струваше ни нормално скъпо. Относно базата ни, въпросът не е решен. Имаме договор до 2013 година, но есента се надявам някой да се обърне към нас. Сега кипи ремонт на Червено знаме – оправя се отоплението” - каза президентът на ЦСКА Георги Георгиев.

Старши треньорът на шампионите Александър Попов пък сподели: „До Нова година това е селекцията ни. Взехме Рафа, разпределителят Николай Найденов на мястото на Иван Тасев и центъра Иван Самунев.

Горд съм , че в редиците си ще имаме такава звезда. Това задължава цялото ни общество. Отговорност за представянето ни от битово и организационно естество. Трябва пред Рафа да бъдем на европейска висота. Идва тук да помогне, а не де си доиграва. Две врати в България за трансфер ни бяха затворени, затова се насочихме към чужбина. Търсихме и намерихме. Георги Георгиев ни дава оптимизъм. Относно възрастта, ще кажа, че в съперниците ни в Шампионската лига имат такива играчи - във Фенербахче е 38-годишният Гръбич, а в Ираклис е 35-годишният Пламен Константинов”.

На въпрос дали Попов има амбиции да поеме националния отбор на България, Георгиев бе категоричен: „Не пускам Сашо никъде при тази ситуация!”.

Снимки: Инес Павлова, Gong.bg