Пиронкова изпревари дъжда и стигна до втория кръг в Рим
Пиронкова изпревари дъжда и стигна до втория кръг в Рим / netinfo
Първата ракета на България Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на силния турнир по тенис на червени кортове в италианската столица Рим с награден фонд 1,34 милиона долара.

20-годишната квалификантка Пиронкова разби с 6:4, 6:2 само за 88 минути друга квалификантка Клара Закопалова (Чехия) на старта на основната схема. Така 64-ата в света пловдивчанка заработи 50 точки за класацията на УТА и 6590 долара.

В началото 26-годишната Закопалова, 56-а в световната ранглиста в момента, поддържаше интригата, но в крайна сметка Пиронкова взе първия сет с 6:4 след втори решаващ пробив в края.

При 3:1 за българката във втората част двубоят беше прекъснат заради дъжд, а след подновяването на играта пловдивчанката се нуждаеше само от 11 минути, за да затвори мача и да запише трети успех в три мача срещу Закопалова.

Така във втория кръг Пиронкова ще срещне водачката в схемата Ана Иванович (Сърбия).

Непоставената тийнейджърка Виктория Азаренка (Беларус) отстрани още в първия кръг номер 19 в схемата Зибиле Бамер (Австрия) с 6:1, 6:3, малко преди мачовете да бъдат отложени поради валеж.

Азаренка продължи силната си игра от последните две седмици, в които загуби на турнира в Германия от бъдещата шампионка Динара Сафина (Русия) и спечели второто място в Прага. В последната класация на УТА белорускинята записа най-доброто си

постижение като номер 19 в света, но трябваше да поиска уайлдкард за да участва на този турнир.

18-годишната Азаренка, която е родена в Беларус, но е отраснала в Аризона, записа 19-та победа за сезона срещу едва 9 загуби.

Другата тенисистка с уайлдкард Роберта Винчи (Италия) се наложи над Кая Канепи (Естония) със 6:4, 4:6, 6:0, а Доминика Цибулкова (Словакия) се класира за втория кръг с победа над Хисела Дулко (Аржентина) със 7:6(1), 6:4.

Останалите срещи от първия кръг бяха отложени поради следобедния дъжд над Форо Италико.