Националите спят по пейки с пияници, американците просят
Националите спят по пейки с пияници, американците просят / netinfo

Бившият капитан на националния ни отбор Николай Желязков разкри уникални подробности около родния волейбол.

„Спали сме по пейките заедно с пияниците. Няма да забравя как пътувахме за световна квалификация в Словакия, която ни отвори пътя към Аржентина. Първо ни превозиха с автобус 38-ми набор - близо 48 часа, като единият от ауспусите бе развален и пушека влизаше вътре при нас. Като пристигнахме, в хотела ни казаха, че резервацията ни е чак за обяд на другия ден. Навремето, когато играех, бяхме хубав отбор, но ни липсваха три основни неща - федерацията не стоеше зад нас, нямахме условия и много треньори сменихме. Нямахме екипи за тренировка – едни на Олимпиакос, друг на Панатинайкос и т.н. Когато го казах на един Управителен съвет на федерацията, секретарката ми каза „Ще ти дам кюлотите си”. Георги Василев е престъпник. На времето беше „Ура за родината” и влизаш да играеш, няма принтери, статистика. Ние си играехме на „Бързи, смели, сръчни” като отбор „Малинка и Ягодка”. Бяха циркове, можем с Любо Ганев да напишем книга. Не е както сега, тези момчета сега са екстра, имат всичко необходимо – лагери в чужбина, премии, статистика, каквото поискат” сподели Желязков на кръглата мас.

Желязков, който понастоящем е треньор на мъжкия ни „Б” националния тим, изпълнителен директор на НВЛ, скаут на Олимпиакос, президент на ВК Локомотив София, бизнесмен, е и приятел с част от волейболистите на САЩ. Затова той разкри как американците са излезли по улиците на Лос Анджелис, за да просят пари – „Причината – да съберат 10 хиляди долара и да пратят глоба към Международната федерация по волейбол, за да не играят с къси гащета. Причината е, че те просто са янки и играят с дълги гащи. Аз познавам американците до болка. Изключително силни са. Разпределителят Лой Бол е най-добрият в момента. Бол е учебник по волейбол, куче до безумие на полето, супер приятел извън него. Вътре на терена гори от хъс, боец и е способен едва ли не да те убие, ако си от другата страна на мрежата. Имат добри центрове и диагонали. Близък съм и с Клейтън Стенли. Ключ към успеха. Американците играят много модерен волейбол. А и тяхната нагласа е задължително да спечелят медал от Олимпиадата в Пекин, Уилям Приди дори ми каза, че може да не играе на клубно ниво, само и само да вземе отличие догодина. Ще ни бъде определено трудно, но Матей Казийски е нашият ключ”.

„Бразилия са ни клиенти, Пуерто Рико бяха до тук, Испания – убиха си бика и това е – свършиха, на черешата са, изпекоха и го изядоха на кюфтета” бе краткият коментар за част от участниците на Световната купа.

По отношение на момчетата на Мартин Стоев, Желязков отново направи подробен анализ: „Бях убеден в тези резултати на старта. Тимът ни има всички аргументи да спечели олимпийската квота. Предстоят нови два ключови мача, но ние играем в момента най-хубавият волейбол, а догодина ще бъдем на върха си. Имаме Пламен Константинов, който показва най-доброто, което някога съм виждал от него, уникално постоянство. Пламен е на 34 в момента и спокойно може да изкара още 3-4 години. Изключително икономичен в движенията, не се хаби напразно. Така съхранява енергия, за да може да издържи на такава възраст един маратон, какъвто е сега турнирът за Световната купа. Матей е оръжието, което всички по света искат. Владо и Боян са в добра форма и всички ни завиждат. Андрей прекрасно дирижира нещата, въпреки някои видими грешки. Салпаров в защита е много добър. В центъра имаме добра конкуренция. Искам да отбележа, Мартин направи много правилен ход да заведе 13 души в Япония. Аз лично имах един съвсем дружелюбен, приятелски разговор преди заминаването с президента на федерацията - инженер Данчо Лазаров. Що се отнася до центровете, тогава споделих, че Евгени Иванов е добре, Краси Гайдарски и Христо Цветанов - също, докато Николай Николов притежава най-малко опит. Това го прави най-малко сигурен. Но пък в хода на подготовката Стоев е имал възможност да прецени, че Ники е влязъл във форма. От друга страна блокадата бе един от слабите ни елементи. Старши треньорът е искал да има повече опции и от тази гледна точка. България е с наистина най-добрия отбор като селекция, резервната ни скамейка може да е титулярна. Срещу Бразилия според мен Мартин ще заложи на Цветанов вместо на Гайдарски в шестицата. Имаме арсенал от възможности за всяка тактика. Обичаме да провокираме и да ни провокират, не се стъписваме като американците например, които ходят на църква всяка неделя” каза още Николай Желязков.