Мирела Демирева е Спортист на годината на България
Мирела Демирева е Спортист на годината на България / БГНЕС, архив

Лекоатлетката Мирела Демирева е спортист номер 1 на България за 2016-а година! Демирева грабна сребро в скока на височина на олимпийските игри в Бразилия. Лекоатлетката спечели вота на спортните журналистите у нас и оглави престижната класация.

Номер 2 в класацията за Спортист на годината е Елица Янкова, която взе бронз в борбата от Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Спортист номер 3 на България за 2016-а е сноубордистът Радослав Янков.

„Това е оценка на труда на мен и моя екип. Благодаря първо на моето семейство, което винаги е зад мен. Благодаря на моя треньор Георги Атанасов и Мартин Еремиев, който е моят физиотерапевт. Винаги, когато финиширам казвам, че българите можем", коментира Янков.

На четвърта позиция за 2016-а година се нареди лекоатлетката Ивет Лалова.

„Благодаря на всички, които бяха с мен в този дълъг път. Благодаря на министър Красен Кралев за подкрепата и на Българския олимпийски комитет, че сбъдна една моя мечта - да нося олимпийския флаг в Рио", заяви Лалова.

Пето място в тазгодишната класация бе заето от тенисиста Григор Димитров. Той се готви за новия сезон в Маями и не присъства на церемонията.

На десета позиция при спортистите се нареди тенисистката Цветана Пиронкова.

„Благодаря за наградата и признанието. Благодаря на всички, които ме подкрепят толкова години. Пожелавам на всички Весела Коледа и Щастлива и успешна Нова година", сподели във видео обръщение Пиронкова, която не присъства на церемонията.

Девета позиция бе заета от баскетболиста Александър Везенков.

„Съжалявам, че не мога да съм сред вас. За мен е чест и съм много щастлив да съм сред десетте най-добри спортисти на България. Това признание е за целия труд, който съм положил досега. Надявам се моето попадане в десетката да е стимул за децата, които тренират баскетбол", сподели също във видео обръщение Везенков, който е ангажиран с клубния си тим Барселона.

Осмото място в класацията е за боксьорката Станимира Петрова.

„За мен е голямо щастие да съм част от десетте най-добри спортист на България. Благодаря за подкрепата", каза Станимира Петрова на церемонията след като получи наградата си.

Спортист номер 7 на България за 2016-а стана алпинистът Боян Петров.

„Благодаря на всички гласували. Аз съм абсолютна екзотика. Хората се питат алпинизмът спорт ли е или не, но фактът, че преодолявам себе си и ако на вас ви махат стотици зрители на стадионите, на алпинистите им ръкопляскат боговете. Благодаря", заяви Петров.

Под номер 6 в класацията се нареди боксьорът Кубрат Пулев.

„Благодаря на хубава награда. Наистина много се радвам да съм тук. Искрено съм щастлив сред толкова много шампиони. Толкова пъти съм се гордял като всеки един от вас, като обикновен човек. Затова съм тук, за да мога да стисна ръката на много спортисти, които не познавам лично, но съм гледал по телевизията и да им стисна ръката", сподели боксьорът.

Номер 1 за 2016-а при спортистите с увреждания на България стана Ружди Ружди.

„Много благодаря на всички, които са гласували на мен. Благодаря на моя треньор за добрата подготовка и вярата в мен. Благодаря и на Параолимпийската федерация и за подкрепата", заяви Ружди Ружди.

Общо 154 действащи спортни журналисти от 51 електронни и печатни издания взеха участие в 59-ото издание на анкетата Спортист на годината.