Контадор триумфира в обиколката на Италия
Контадор триумфира в обиколката на Италия / netinfo
Испанецът Алберто Контадор от тима на Астана спечели колоездачната Обиколка на Италия.

Победителят в най-престижното колоездачно състезание е света - Обиколката на Франция за 2007-ма година завърши триседмичното състезание с актив от 1:57 минути пред Рикардо Рико (Италия).

Контадор е първият състезател извън Италия, който печели Обиколката от 1996 година насам. В днешния етап той остана 11-ти.

Марцио Брузегин (Италия) остана трети, на 2:54 минути след победителя.

Друг италианец - Марко Пиноти спечели последния етап - 28.5 км бягане по часовник в Милано с време 32:45 минути. Втори се нареди Тони Мартин (Германия), а трети - Михаил Игнатиев (Русия).

25-годишниият Алберто Контадор счупи костица на ръката си по време на осмия етап на Обиколката. Испанецът облече розовото трико на водач в генералното класиране преди седем дни и успя да го запази до края. Той е вторият испанец спечелил титлата след Мигел Индурайн през 1992 и 1993 година.

Контадор няма да може да защитава титлата си от "Тур дьо Франс" през юли, защото неговият отбор Астана е наказан да не участват в състезания заради допинг-скандал.

Състезатели от Астана не трябваше да участват и в Обиколката на Италия, но организаторите ги поканиха шест дни преди началото на 10-ти май.