И Пиронкова отпадна на сингъл в Рио след първия мач
И Пиронкова отпадна на сингъл в Рио след първия мач / снимка: БГНЕС, архив

Българското участие на турнира по тенис на Олимпийските игри в Рио де Жанейро приключи. След отпадането на Григор Димитров в първия кръг на сингъл при мъжете го последва и първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова, която отпадна на същия етап.

Григор Димитров свърши курса в Рио преди още да е почнал

Българката напусна турнира след оспорван мач от 33-та в света германка Лаура Зигемунд след 1:2 сета (6:1, 4:6, 2:6) за малко над два часа игра на корта. Така тя изпусна шанс да стигне до най-доброто си представяне на Олимпийски игри - втори кръг, където я чакаше непоставената китайка Шуай Джън.

А началото на мача не предвещаваше такъв развой за Пиронкова. Първата ни ракета започна експресно, направо прегази съперничката си в началото и дръпна с 3:0 и пробив. Зигемунд взе един гейм след това, но той се оказа последен за нея в тази част, в която българката доминираше тотално.

Вторият сет започна съшо добре за Цвети. Тя поведе с 2:1 и пробив, но не успя да го затвърди и тук някъде опонентката ѝ си повярва, че е готова за обрат. След като изравни резултата в геймовете, тя търпеливо чакаше своя шанс. Сервисът ѝ беше безгрешен, докато Пиронкова имаше някои колебания.

В крайна сметка в десетия гейм на втората част нашето момиче се пропука при подаването си и позволи на германката да я пробие, с което при първия си сетбол да успее да затвори и сета в своя полза при 6:4. така всичко трябваше да започне отначало в тази битка.

В третия сет Зигемунд тръгна с пробив, но Цвети намери сили да го върне и в крайна сметка при 2:2 все още имаше своите шансове. Но не би. Оттам-нататък германката доминираше тотално до края на мача, осъществи още два пробива в подаването на българката и завоюва крайния успех с 2:1 сета. Така българското участие в тениса в Рио приключи след само два изиграни мача.

Как протече двубоят вижте в Gong.bg

Всички новини около Олимпиадата може да следите в специализираната секция на Gong.bg – РИО 2016.