Христолов: Не лъжа, сделка има, скоро ще се разбере собственика
Христолов: Не лъжа, сделка има, скоро ще се разбере собственика / netinfo
Ден след като официално обяви продажбата на Ботев Пловдив досегашният президент на клуба Димитър Христолов отговори на въпросите на Гонг свързани със сделката за клуба и бъдещето, което очаква отбора.

- Г-н Христолов, последно има ли сделка или не?

- Да, Ботев наистина е продаден.

- Кога се случи сделката?

- Снощи към 23 часа след дълги разговори приключи сделката. Всичко е подписано пред нотариус и оформено по нагледния ред.

- Колко акции продадохте?

- Това са търговски тайни, но мажоритарния пакет от акциите е продаден.

- Защо не обявявате кой е новия собственик на Ботев?

- По изричното желание на купувача не го обявявам. По една техническа причина, не че той не иска да се идентифицира, защото няма начин да остане скрит. За да бъде сменен като президент и член на борда минава през процедура на Акционерно събрание. Адвокатите вече работят. Смятаме, че първите дни на следващия месец ще е факт. Дали сме си срок до 15 декември всичко де приключи и да обявим официалния купувач.

- Това означава ли, че ще обявите истинското име на купувача, а не някоя офшорка или поставено лице?

- Хората са достатъчно сериозни с авторитет и положение. Те нямат намерение да останат скрити. Просто не искат сега да бъдат жертва на безкрайни телефонни разговори с обяснения какво, как и защо. Договорът е факт.

- Нали разбирате, че така спекулациите ще продължат и пак ще ви обвинят, че лъжете за продажбата?

- С такова нещо не може да се спекулира и лъже. С такова нещо не се лъже. Мога да ви покажа печата на нотариуса, който узакони цялата сделка. То просто е грешно да се лъже. На някой им се иска да не е така.

- Колко време продължиха преговорите вчера?

- От 17 до 23 часа. Близо 6 часа.

- А от колко време водите разговорите като цяло?

- Аз съм направил запитване към поне 20 човека. От време на време подпитвам дали са размислили. С хората имам от 4-5 месеца контакти и в един момент те размислиха, че може би е момента сега. Направиха си своите анализи и оценки и са решили, че сега е момента да влязат в този бизнес.

- Каква цена платиха за акциите на Ботев?

- Това е търговска тайна и няма да говорим за цени.

- Имало ли е по-добри предложения?

- Да, имало е и по-добри предложения. Имало е и по-изгодни финансово за мен предложения. Аз съм се ръководил от развитието и бъдещето на Ботев.

- Какво ще е бъдещето?

- Според мен Ботев ще бъде водещ отбор в нашето първенство. Трудно се гради добър отбор, но още от пролетта ще видите промяната. Такива са декларациите на собствениците.

- От днес нататък новите собственици ли плащат всичко в Ботев?

- Абсолютно всичко. Умишлено не платих последните две заплати на отбора, защото те настояваха да влязат със свежи пари, директно и за това стана това забавяне. Футболистите много добре знаеха за какво става въпрос.

- Кой ще управлява Ботев като лице?

- Лице ще бъде Христо Андреев. Какъвто иска да бъде. Той ще е човекът лице на групата.

- Мислите ли, че той може да си остане като лице и другите да не се разкрият?

- Не, не, не. Компанията е сериозна и мисля, че няма интерес да не се разкриват.

- Появявал ли се е купувача като вариант в медиите?

- Не, не се е появил.

- Ако наистина не се е появявал може ли да се възприеме като успех в конфиденциалната информация?

- Не като успех. Ние сме я пазили не, че някой иска да се крие. Една сделка преди да е факт подлежи на редица спекулации. Дори може да се стигне до момент да не стане от този казал, онзи рече и т.н. Не, че хората не искат да се идентифицират.

- Защо толкова дълго се проточиха финалните разговори по сделката вчера вечерта?

- Знаете, разговори. Това да отпадне, хайде да пием по едно кафе, хайде юристите да се съветват. Това са преговори, сериозно нещо. Поемайки тази отговорност тези хора ще направят Ботев, това което трябва да бъда. В тази ситуация иска да каже, че хората влизат със сърце и душа, за да може отборът да тръгне нагоре.

- Бяхте казали, че те не са се занимавали с футбол. Кой ще им помага докато влязат в час?

- Смятам, че има добър екип от футболисти и специалисти, които на първо време могат да задоволят тяхното желание. Те ще си преценят. Аз оставам, но трябва ясно да се знае, че ще помогна, ако искат да ме питат. Като човек врял и кипял с повече винаги мога да помогна. Ако не искат няма да се меся в ръководството на клуба.

- Да разбираме, че тези хора могат и да не дойдат скоро на мач на Ботев?

- Не знам. Може и да дойдат още в неделя. Знам ли?

- А Вие?

- Ще преценя. Защо да не дойда? Аз съм оставил част от живота си в този клуб и мога със самочувствие да дойда на стадиона, въпреки че съм не приета фигура там. Смятам, че мога с чест и достойнство да седна и да наблюдавам. Колкото и да съм лош съм направил и доста хубави неща за клуба. Това е, че не съм продал клуба на мутри, че не сме сателит на някой, че не съм продавал мачове, че съм управлявал с достойнство, че съм бил перфектен към футболистите. Остават и неща, които не съм изпълнил. Примерно изискванията на феновете, че Ботев трябва да е между първите 4-5 отбора. Да, не успях, но вината не е само в мен. Виждате и световната финансова криза и нещата, които се случват по света. Колкото лоши неща да ми преписват много и хубави неща съм направил и мога спокойно да седна и да гледам мач.

- Ще успеят ли тези хора да направят стадион?

- Мисля, че нямат финансови проблеми в никакво отношение. За това съм поел подадената от тях ръка.

- Говорили ли сте какъв ще бъде годишния бюджет на Ботев?

- Това не е моя работа. Те казват, че поне 3-4 млн. лева ще има бюджет Ботев. Аз нямам право да ги питам и да ги задължавам и да им определям програми.

- Какъв беше бюджета при Димитър Христолов?

- 1-1,2 мил. лева. Това беше нашия бюджет.

- Отново да повторим. Продажба на Ботев има?

- Да, гарантирам. Продажба имаше снощи и тя е факт. Един днес тръби навсякъде, пуска фалшиви декларации да призовава към не примирение, че било измама. Това не е измама. То не е измама. С главата си, с душата си, с всичко гарантирам, че това не е измама, а е факт.