Гриша Ганчев: Отмина времето на търтеите в БФС
Гриша Ганчев: Отмина времето на търтеите в БФС / netinfo

-         Часът е 14:20, в офиса сме на Гриша Ганчев. Току що от нашите репортери научихме новия шеф на Съдийската комисия Димо Момиров. Гриша Ганчев не знаеше. Наистина ли не знаеше кой е?

-         Не съм се и интересувал. Това е работа на президента на БФС и на Изпълкома.

-         Аз съм си го представял, може би и хората, които ни слушат, че ти и останалите собственици едва ли не контролирате тези събития. Поръчвате си кой да е шеф, а после и съдиите.

-         Да ви кажа в последно време направихме няколко срещи със съдиите. Проблемът е, че трябва наистина нещо да се промени. Дано да е за добро тази промяна.

-         Имаш ли още вяра, че нещо може да се промени в българския футбол след толкова провали в управлението му?

-         Първо искам да кажа, че жеста, който направи Боби Михайлов на последния Изпълком говори за голям морал от негова страна. Той свика нов Конгрес, тъй нареченият извънреден.Сега е моментът на новия Конгрес да се поставят основите, както го казах и на нашата среща в „Царско село”, вече да се работи за продукта футбол. Футболът е продукт, който трябва да се усъвършенства. Виждате какви пари наля телевизията в него и си мисля, че в следващите 5 години тази цифра може да е тройна и четворна, ако се направи една нормална програма, с необходимото, което трябва да се случи да се изчисти от лошото, от циганията, както има една дума и да стане наистина що годе приличен европейски продукт.

-         От това, което казваш очевидно се разбира, че вярваш на Боби Михайлов да го кажем политически все още си зад Боби Михайлов?

-         Аз му вярвам, защото съм сигурен, че е почтен човек. Също както съм сигурен, че почтен човек е Вальо Михов. Въпросът е екипа, който ще сформира на новия конгрес какви хора ще влязат вътре. Хора, които могат да свършат работа или ще намерим на работата хора. Това е разликата. Тук трябва да влязат хора с имидж в обществото, хора, които са доказали, че могат да вършат работа. Всички членове на Изпълкома са на обществени начела без да им се плаща. Не да се редят на опашката за безплатни чартъри, когато трябва да се пътува насам-натам. Просто самите членове на Изпълкома, като такива да допринесат за развитието на съответния спорт.

-         Един въпрос, който се дискутира от години. Трябва ли собствениците на клубове да са в Изпълкома, защото ти разви една програма, но тя може да увисне във въздуха?

-         Според мен задължително собствениците на отборите трябва да са членове на Изпълкома плюс доказани личности, които могат да свършат работа.

-         Значи ти даваш заявка за член на Изпълкома?

-         Не само аз. Аз лично ще предложа и Тодор Батков, и собственика на ЦСКА, ще видим от кои острови е там, и Николай Гигов. Тези хора наистина трябва да са членове на Изпълкома. Не може хора, които наливат по мои сметки над 150 млн. лева във футбола да ги управляват примерно да кажем Леков.

-         Ако това не се приеме?

-         Тези хора са имали акъл да изкарат парите да ги сложат във футболния клуб за годината за бюджет, а пък да нямат акъл да кажат как ще се развива първенството или какво е най-добре да се направи за спорта футбол като цяло.

-         Това е новина и ще бъде дискутирана и обсъждана в останалите медии тези дни. Ако не стане, ако Боби Михайлов не иска?

-         Ако не стане има нови конгреси и така нататък. Вашето радио примерно собственика си управлява инвестицията нали?

-         Тук си е.

-         Да, тук си е. И във футбола трябва да стане това нещо. Моите уважения към другаря Леков и останалите, които са по чартърите постоянно, но... Когато станат капиталисти, започнат да издържат отбори и да знаят как се изкарват 5-6 милиона на година и се мятат ей така, тогава да заповядат, няма никакъв проблем.

-         След това изречение виждам колажи във вестниците нашите снимки срещу Боби Михайлиов. Олигарсите поставят ултиматум на Боби. Може ли така да се приеме?

-         Ние не го поставяме ултиматума. Това е мое разсъждение, което не съм го дискутирал с останалите колеги. Виждате, когато собствениците на отбори се събираме колко бързо ги решаваме някои проблеми. Няма да питаме този и онзи и да питаме Къна какво да стане.

-         Сиреч, Боби Михайлов свиква този конгрес след очевидно недоволство от работата на Изпълкома и цялото ръководство на БФС тоест да очакваме кардинални проблеми в ръководното тяло и от там нещо да подобрява?

-         Аз мисля, че това беше единственият му ход, който трябваше да направи. За първи път от доста години насам излязоха такива факти за корупция. Явно човекът е бил подведен от екипа си и сега може да изгради нова стратегия с нови хора познати в обществото, които могат да вършат работа. Наистина има такива хора, които обичат футбола и не са отвратени до такава степен. Когато се вземе подмяната на новия Изпълком тогава нещата ще отидат на много по-добре. Тук трябва една програма за следващите 4 години. Трябва да се вземат кардинални решения относно групата с отборите, които ще участват в нея. Решение за „Б” групата.

-         Колко отбора трябва да са в „А” група според Гриша Ганчев?

-         Според мен трябва да са 12 отбора, да отпадат 2, по 4 мача на сезон. Отделно и двете „Б” групи не трябва да са повече от 12 отбора общо 24 отбора.

-         Това имаше сериозен отпор от собствениците на по-малките клубове и очевидно Изпълкома и Боби не искаха да влизат в подобен конфликт.

-          Дошъл е моментът, в който трябва да се реши или да го има това нещо и да е нещо, или да го няма въобще. Тук говорим за тотална абдикация на Държавата тотално от спорта. Футболът се крепи на 10-15 самодееца в държавата, ако тези хора се отвратят и не искат повече да инвестират и футболът няма да го има. Решенията, които трябва да се вземат са за добро и е наложително да се направят тези промени. Ние не сме конкурентни на средноевропейски отбори.

-         Какво може държавата да помогне?

-         Ако в новия Изпълком дойдат хора с позиции, с влияние, с лоби в Държавата, което не е маловажно, тогава също може да се случи. Има и публично-частно партньорство съвместно с общините да започнат да се правят материалните бази. Отделно съвместно с Държавата. Аз сега подготвям такава програма, която ще я дам на Боби Михайлов и на новия Конгрес да я изчете и да започнем да работим по нея. Ако искаме ние да сме равностойни на тези отбори това веднага трябва да се случи. Просто много сме закъснели.

-         Не е сериозно да няма електрическо осветление и нормални терени на повечето стадиони в България с отбори от „А” група.

-         От там трябва да се започне – от базата. Всички плакаха за базата. Виждате, че законът мина. Доколкото съм наясно ще излезе и наредбата към закона и тогава наред са собствениците. Те сами няма да могат да се справят, защото един стадион не струва 2 лева, а е много скъпо съоръжение. В България няма такова нещо в цялата държава да има 4 стадиона с осветление, като изключим националния – Бургас, Ловеч и Левски, и ЦСКА.

-         Твоите колеги не могат ли да прежалят някой лев дори и в тази неясна собственост и поне да приведат в нормално състояние стадионите. Нямат ли и те вина? Колко струва да се сложиш осветление на стадиона?

-         500 хил. франка струваше ние като слагахме. Мисълта ми е, че нещата трябва да се решат кардинално. Едно е с терените, който е по-сложния проблем, а другото е с осветлението. За да може този продукт футбола да има хубави и интересни мачове те се играят на осветление. Ние не можем посред бял ден да играем дерби мачове и да искаме да печелим пари от телевизия и реклами. Виждате на Запад как е.

-         Искаш 12 отбора и ще скочат много като чуят интервюто. Ще има сигурно и голям отпор. Готов ли си да го защитиш и имаш ли разговори с другите собственици на големите клубове дали ще бъдете на едно мнение?

-         Те са си казали мнението отдавна и Левски, и Славия, и Локомотив, и ЦСКА и всички големи отбори. Тук не говорим да унищожим някой и да го затрием. Ние говорим за подобряване качеството на българския футбол. Качеството се подобрява с какво? С добри терени, осветление, хубави бази, добро съдийство и от там нататък аз съм убеден, че в следващите 3-4 години тези неща станат ли ние горе-долу ще сме равностойни на тези средноевропейски отбори, вместо да се мъчим всяка година да влизаме в тези мечтани групи.

- Ще може да издържите цял мач срещу Астън Вила, а не едно полувреме?

-         Има го и това във футбола. Проблемът идва и от друго. Няма специалисти. Виждате, че в цялата държава Люпко Петрович над 60-годишен беше един от най-добрите треньори в България. Българите къде са? Има един Мъри Стоилов, който е уникален специалист много добър треньор. Къде са другите българи? Трябва да се знае, че футболните треньори са преди всичко педагози, после вече стратези, по физическа подготовка,  техническа, тактикечска и така нататък. Не случайно на срещата в „Царско село” се предложи Етичния кодекс и се прие от всички босове на отборите, но имам чувството, че пак не се спазва. Това са невъзпитани хора. Те като са невъзпитани как да си възпитат играчите. Когато ти като човек нямаш етика не може подчинените ти да имат етика.

-         Има ли нужда от Пини Гершон българският футбол и струва ли си да се инвестира. Люпко беше добър пример. Има ли нужда от двама-трима, които да работят тук и останалите да се образоват покрай тях?

-         Има нужда от западноевропейски лектори. Треньори на треньорите да дойдат и да ги учат. Моите уважение, но те нямат елементарното възпитание и елементарното уважение към професията. Отива на мач анцуга му раздърпан. Някои шляпаха по гуменки, по джапанки. Ти отиваш да представяш отбора си и себе си. Ти трябва да си добре облечен с вратовръзка и костюм. Виждате как са западните треньори. Румъния е на 100 км. Може да отидем да видим за какво уважение към професията става дума.

-         Като се слушам възгласите на „сините” фенове „Мъри Стоилов и искаме си Мъри Стоилов” са обречени на неуспех, защото нямаш намерение да се разделяш с Мъри Стоилов?

-         Сега говорим като цяло за футбола, но аз отдавна съм мечтал да имам добър български треньор. Най-накрая се осъществи моята мечта, че имам най-добрия български треньор. Винаги съм привърженик на българското. При мен обстоятелствата са се стекли така, че не съм имал възможност да разполагам с такъв добър български треньор и за това съм прибягвал до чужденци. Сега като го имам си, той има договор за дълго време и ще си го изпълни без значение от резултатите, защото аз виждам какво работи и той работи правилно.

-         Задавам ти спекулативен въпрос, но в народния фолклор хората си представят как Тодор Батков идва и казва: „Гриша колко искаш да си върна Стоилов?” Възможно ли е това, абстрахирайки се от изречението, че Батков няма да го върне на Герена или той така твърди? Възможни ли са такива пазарлъци, каквито хората си представят?

-         Тодор Батков е мой стар приятел. Ние с него не сме амбулантни търговци да се пазарим. Когато той го освободи от Левски му казах, че имам намерение да го наемам. Той ми каза, че може да си работи където си поиска, защото е младо момче и трябва да се развива. Тук говоря за треньора Мъри Стоилов за друг вид култура на самия човек като треньор.

-         Тези лектори могат ли да променят мисленето и културата на треньорите или ще трябва да внасяме отвън?

-         Ами могат да го променят, но трябва да се направи организация и всеки месец тук да идват, да им говорят, да ги учат за новости, защото футболът се променя с месеци, а не с години. Виждате колко по-динамична стана играта. Не е онзи забавен кадър, който го помнете преди 10 години. Има нововъведения за възстановяване. Ние сме длъжни да вървим натам, а не към Делиормана.

-         Твоят коментар за съдийския скандал. Стигна се до ареста на сериозна фигура на Иван Леков?

-         Това нещо закъсня. Трябваше по-рано да се случи. Преди 2 години ги събрахме в „Царско село” и им увеличихме парите за срещите. Тогава доста от президентите не бяха съгласни, но водещите отбори се застъпиха и им вдигнахме парите. Нищо не се промени. Не мога да разбера дали го правят от некадърност, защото не виждам чак такива големи завери кой къде да спечели. Какво от това, като станеш шампион или като станеш по нечестен начин еди какъв си? Нищо. Ти няма да си по-друг човек на другия ден. Пак се връщам на Етичния кодекс. Той трябва да се спазва от всички – от треньори, ръководители, собственици, от всички. Когато се спазва и се вижда, че човека не греши умишлено тогава е простено всичко. Няма човек, който да не бърка. Всеки бърка в живота си.

-         Твоята съвест чиста ли е? В кръга на шегата или на сериозно можеш ли и ти да се появиш на някой видеозапис или някой от твоите приятели собствениците в разговор със съдии?

-         Аз когато съм ги правил тези работи те още не бяха започнали да се занимават с футбол някои хора в България. На мен са ми ясни всякакви видови комбинации. Като вземеш от купуване на мачове, през съдии и всичко. Аз много отдавна съм казал, че ние ще се стремим и ще бъдем най-почтения отбор и мисля, че в последните години го доказваме.

-         Може ли веднъж за винаги да си стиснете ръцете, олигарсите, както ви наричат, които управлявате големите клубове. Да седнете един до друг на големите мачове. От вас да тръгне феърплей и визията за нещо по-добро във футбола?

-         Това винаги може да се случи при положение, че махнем нарцисизма от себе си. Много хора обичат да ги показват по телевизията или да се снимат във вестника. Когато с махнем нарцисизма и да казваме кой е по-велик от другия, тогава ще заприличаме на едни испанци, където президентът на Реал Мадрид гледа мача заедно с президента на Барселона. Ще дойде и това време. Аз съм убеден, че ще дойде.

-         Изглеждаш ми ентусиазиран. Последният път, когато говорихме загатна, че можеш да се откажеш от футбола, сега ми изглеждаш съвсем друг човек. Има оптимизъм в теб.

-         Има оптимизъм, защото видях оптимизъм в някои фактори в българския футбол, както в президента на БФС. Видях оптимизъм за промяна. Човекът иска да промени нещо. Видях оптимизъм в собствениците на водещите клубове. Те искат да се променят нещата. Говоря за Тодор Батков, Николай Гигов, Венци Стефанов и за другите. Всички искат да отиде на по-добро. Аз вярвам на тези хора и знам, че те няма да си нарушат думата да тръгнат да правят задкулисни работи. Какво значение има дали Левски е 25 пъти шампион или 50 пъти. Има ли някакво значение? Или ЦСКА. Когато отиваш и те побеждават еди кои си „Х” да не се връщам на стари рани. Може Левски да е трети или Литекс пети, но като излезе с Астън Вила резултата да е 1:1 и да не се знае крайният победител в срещата. В английските медии да напишат „Браво, един балкански отбор, не можем да му произнесем името, пък стана еди какво си”. От там ми се зареди моят оптимизъм.

-         Има ли шанс някога да напуснеш Литекс, защото твоето име се спряга винаги, когато някой клуб има проблем, като евентуалния нов собственик. Иска ли ти се да си шефа на Левски или ЦСКА, или ти си човека, който си остава винаги в Литекс?

-         Аз съм си местен патриот и такъв ще си умра сигурно. Никога няма да отида в големите отбори, защото имам малко по-различно мнение за тези два отбора, за двата гранда. По-хубаво и за малкия град да има за какво да се говори. Ще дойде време, когато и други отбори ще изплуват от провинцията. Виждате какви инвестиции се правят и във Варна, и в Бургас. Остава и половин милионният Пловдив да се намерят добри инвеститори и работата ще стане.

-         Какво може да се ядоса и пак да станеш песимист?

-         Ако още веднъж се ядосам сигурно повече никога няма да стъпя на български мач. Не вярвам, че скоро ще стане, защото виждам нагласа в някои хора за нещо ново, за ново начало. Виждате, че отмина времето на тези хора, които постоянно живееха на гърба на футбола и бяха като едни търтеи във Футболния съюз. Обнадеждава ме новото начало, което ще дойде във футбола.

-         Забравих да те питам черно тото, нагласени мачове. Съдиите ги казаха около 50%, което прозвуча шокиращо. Толкова много ли са манипулираните мачове?

-         Първото нещо е, че българските мачове никой, никъде не ги слага в тотофишовете, защото са толкова смешни. Може да е имало такова на времето, когато не са се усетили, че и на тях сме им намерили майсторлъка. Тази сериозна финансова база, на която стъпват клубовете от към телевизионни права в следващите 5 години не вярвам някой да започне да се излага по най-долния начин.

-         В смисъл, когато хората отиват на мач в България да започнат да вярват, че този мач се играе и да му се наслаждават или все още да имат едно наум?

-         Тук трябва да призовете вашите колеги журналистите, които гледат черногледо на нещата. Трябва да се критикува, но нека критиката да е позитивна, а не да гледаме всичко най-черно. Сега няма да споменавам имена. Те са известни в цялата държава. Някак си отчуждиха хората да ходят по стадионите. Проблемът е следният. Има наредени мачове и в Англия, и в Германия, и на всякъде. Те като процент са нула цяло и хикс. Въпросът е ние да стигнем до това нула цяло и нещо, което сме на път да го направим. Другото нещо е, когато нещо направи футболиста нека да му кажем, че добре е направил, а не само лошото. Рио Фърдинанд, който струва 50 млн. паунда той не направи ли грешки онзи ден, че вкараха гол на Манчестър? Много злонамерени журналисти има, които може би завиждат на футболистите, че печелят повече пари. Постоянно плюят. Не трябва само да се плюе. Трябва и градивно малко.

-         Като за финал през коя година може да стане Литекс – Астън Вила 1:1 или Левски – Евертън 1:1. Има ли план 2009, 2010 в главата на Гриша Ганчев?

-         Аз съм учил в Икономическия институт имаше един предмет „Планова икономика”, сега сме в пазарна икономика. Веднага ще отговаря на този въпрос. Не говоря за драстично увеличение бюджетите на клубовете. Говоря за едно почтено менаджиране на първенството, говоря за намаляване на отборите, говоря за хубави терени, осветление, модерни стадиони, не от най-модерните, но по нашите стандарти да е приятно на хората да отидат на мач. Тогава ще дойдат и тези резултати, защото парите не играят на терена. Видяхте онзи ден бюджетът на Астън Вила е 80 млн. паунда за година. Толкова е бюджетът на нашия град за 6 години. На Ловеч бюджета е 25 млн. лева, а те имат 200 млн. лева бюджет на година. Виждате, че ако не бяха малки грешки можеше да стане 1:1. Както и Левски можеше да направи 1:1 и на Барселона миналата година. Съвсем малки работи трябват. Да се махне лежането, да се махне симулацията, да не се ритат като магарета. Като кажат треньорите: „Момчетата се бориха”. Това не е борба нито свободна, нито класическа. Излязоха и играха. Могат ли да играят или не могат да играят. Пак опираме до треньорите. Сметнете да нямате треньори на мъжките отбори на водещите отбори, а какво е в ДЮШ. Самата треньорска школа трябва да вади специалисти в България, която и да е. Не да вади хора, които казват: „Бориха се момчетата”. Ако ще се борят да ходят при Братан Ценов да се борят. Тук говорим за футбол, а не за борба.