Гигантите ни с четири медала от Тайланд
Гигантите ни с четири медала от Тайланд / netinfo
Националният ни отбор по сумо завърши с четири медала участието си на Световното първенство в Чанг Мей (Тайланд).

В кат. до 85 кг Стилиян Георгиев за трети път стана световен вицешампион, след като на финала за титлата отстъпи на унгареца Сандор Бардоси. От този сумист, нашият загуби и на Европейското първенство. По пътя към финала, Стилиан – Лъвското сърце се справи с тайландец, холандец, а на 1/2-финала и със съперник от Монголия.

И Тодор Джуров в кат. до 115 кг стана за трети път световен вицешампион. Известният като Мълчаливия надви лесно естонец и египтянин, спечели след драматичен ½-финал срещу Костантин Йермаков (Украйна), място на финала, но се контузи и не се качи на дохиото в схватка за златото срещу триумфиралия за трети път Катсуо Йошида.

Петър Стоянов – Вожда остана с бронзов медал от това 15-то Световно първенство. Капитанът на националния ни отбор победи убедително в тежка категория 250 кг американец Кели Гиейтинг, но загуби отново от монголеца Биамба – Биамбаяв Уламбаяр, който стана за втори път поред №1 след успех на финала срещу Хироаки Танака. Вожда зае за четвърти път третото място, като повали на дохиото в малкия финал Александър Дзепински (Германия).

В абсолютна категория Христо Христов загуби от Иасунари Миамото (Япония) пъравата си среща, но намери място в битката за бронза, където бе повален от Хари Хасанин от Египет.

При жените в категория над 80 кг. петкратна европейска бронзова медалистка, световна вицешампионка и двукратна световна бронзова медалистка Цветана Божилова извоюва бронза за трети път. Опитната ни сумистка загуби на ½-финала от 165-килограмовата украинка Олга Давидко, а за отличието би бразилката Силва Жаклине де Фатима.

Галина Иванова (кат. до 80 кг) първо победи сумистка от Тайланд, загуби от многократната световна и европейска шампионка Марина Двореския от Русия и след това бе победена от Ханах Уйркамп от Холандия.