Американски математик измъкна реми от Топалов
Американски математик измъкна реми от Топалов / netinfo
С вързани очи 19-тият световен шампион по шахмат Веселин Топалов направи реми в демонстративна партия с американеца Джейсън Джуит.

23-годишният Джуит е от щата Айова и е магистър по математика. Миналата година американецът победи в играта „Познай ходовете на Топалов”, проведена по време на М-Тел Мастърс 2007.

С черните Топалов, който игра с вързани очи на сцената на Централния военен клуб в София, фигури избра защита Уфимцев, но младият американец премина в рядко срещан вариант на староиндийска защита.

В крайна сметка след един час игра на шахматната дъска се получи равна позиция и на 51-вия ход гросмайстор Топалов се съгласи на реми с младия американски математик.

„Тази година съперникът ми бе по-добър от миналата година, каза гросмайстор Веселин Топалов. Още в дебюта игра силни ходове, лека-полека си разменихме всички фигури и партията завърши закономерно реми”, каза бившият световен шампион.

Джейсън Джуит не скри радостта си от ремито с бившия световен шампион: „Въпречи че през цялото време се страхувах, че ще загубя, наистина играх добре. Щастлив съм".

Джуит започва да играе шахмат на 5-годишна възраст, а в момента е сред най-добрите играчи в родния си щат Айова. Той е завършил математика в щатския университет и се подготвя за докторска степен по математика.

Демонстративната партия на Веселин Топалов с 23-годишния американски математик от щата Айова е пролог към големия международен турнир по шахмат М-Тел Мастър 2008, който ще бъде открит утре в Централния военен клуб.