40 екипажа в битка за короната на Рали България
40 екипажа в битка за короната на Рали България / netinfo
Четиридесет екипажа стартират днес в 39-ото международно Рали България, което е шести кръг от европейския шампионат. Това е най-малкият брой на участници, който състезанието в Боровец регистрира от преместването на ралито от Албена в планинския курорт преди седем години.

Още преди състезанието отпаднаха два екипажа от предварителния лист на заявките с 51 имена, други девет екипажа така и не се появиха на прегледа в Костенец.

„Всеки един от първите десет в списъка може да спечели”, заяви миналогодишният победител в Боровец Димитър Илиев на специалната пресконференция преди старта тази вечер.

Пилотът на ИРТ, който тази вечер ще потегли първи от подиума на състезанието, смята, че сега ще му е по-лесно, след като през 2007 година е спечелил състезанието.

„Ще се състезаваме с по-малко напрежение върху нас, защото мечтата ми беше да спечеля Рали България и успях. Така че с навигатора ми Янаки Янакиев ще се забавляваме и ще караме здраво до финала”, допълни Илиев.

Днес е първата скоростна отсечка - Боровец (2.95 км) по алеите на курорта, която е специалната увертюра за публиката. Рали България кандидатства за място в Световния рали шампионат, което означава, че в момента, освен от двамата официални наблюдатели на Международната автомобилна федерация (ФИА), всичко в неговата организация се следи под микроскоп и от осем висши функционери на световната централа.