/ iStock/Getty Images
В ситуация на физическа и социална изолация и повече пребиваване вкъщи е възможно много хора да усещат, че имунитетът им е отслабнал. Това вреди на цялостното ни здравословно състояние и дори да не се заразим с новия коронавирус- SARS CoV 2 и да не развием COVID 19, от есента може да започнем да страдаме от много други вирусни инфекции.

Една от опасностите със сигурност няма да подмине десетки хиляди души в България и тази година. Това е варицелата, която представлява много остра инфекция и е добре позната на повечето хора, тъй като е силно заразна и почти няма човек, който да не се е срещал с нея още в детска възраст. От 2020 г. ваксината срещу варицела е включена в препоръчителния списък на педиатрите, които я предлагат на малките си пациенти и техните родители, които не са били болни от шарка като деца.

Неприятна последица от преболедуването от варицела е латентната инфекция, която в късна възраст или при срив в имунитета се проявява като херпес зостер.

Херпес зостер се наблюдава при 10-20 % от преболедувалите от варицела и е източник на зараза най-вече за децата. Всъщност това е естествения жизнен цикъл на вируса. Заболяването протича със силни болки и обрив по кожата. Разликата с варицелата е, че херпес зостер започва с внезапни невралгични болки без обрив.

Другите симптоми са подобни на варицелата - висока температура, продължително главоболие, фоточувствителност. Периодът, в който се появява и обрив е най-неприятен и тогава болният е силно заразен. Пъпките не излизат наведнъж, а на няколко тласъка през 3-4 дни. Завяхват след около 7-9 дни и образуват корички, които не трябва да се отстраняват, а да се изчака сами да паднат, за да се избегнат белези и вторични инфекции. За разлика от варицелата обривът е винаги едностранен и се състои от групирани везикули с бистро съдържание върху зачервена основа, локализирани по кожата, инервирана от конкретен нерв. Има случаи на мозъчен инсулт следствие на обострен херпес зостер, както и случаи с остри болки в коремната област, при които като причина е установен херпес зостер.