Кулинарният процес включва много неща - подготовка на хранителните продукти, правилното им комбиниране и умело приготвяне, за да се получи един страхотен вкус, доставящ наслада за сетивата. Не всичко обаче опира до таланта и кулинарния опит на домакина. Някои въпроси с практическа насоченост също често пъти занимават ума на седналите около трапезата, които освен да си похапнат вкусно, искат и да са напълно спокойни за своето здраве. Какво ще рече това, споделят от https://www.vivre.bg.
Какво включва правилната култура на хранене?
Фокусът към човешкото благоденствие и балансираното хранене става все по-изострен, като това цели подобряването на колективното здраве, но и не само. Забързано ежедневие, бързи храни и липса на време за провеждането на правилна култура на хранене. Всичко това влошава драстично качеството на живот и пълноценния ритъм, в който повечето хора се опитват да се впишат, но така и не успяват.
Всеки вид храна трябва да бъде поставен в подходящите за целта чинии, а наред с това да се използват и прибори, осигуряващи удобство. Официалният етикет изисква те да бъдат няколко на брой - за предястието, за основното и за десерта. В ежедневието обаче това съвсем не се спазва, като в случая се залага на практичността и безопасността. Последното е пряко свързано с вида на материалите използвани за изработката на съдовете за хранене, които нерядко са дори и опасни за човешкото здраве. Наблюдава се едно притеснително ниво на токсичност, което има застрашителен характер.
От значение ли е качеството на използваните съдове?
Повечето хора знаят кои храни са вредни и кои не. Кои е добре да се консумират по-често и кои възможно най-рядко. Но има ли яснота по въпроса със съдовете за хранене? В повечето случаи те се купуват спорадично, заради тяхната ниска цена и не толкова, заради високото им качество, което носи след себе си и редица здравни рискове. Съдовете за хранене също е важно да бъдат избрани прецизно, като те биват различни по вид:
За вреда от съдовете за хранене може да се говори едва тогава, когато те са направени от видимо нискокачествена пластмаса, която има съмнително поведение при по-високи температури.
Подобни продукти са по-подходящи за съхранение на храни в хладилника, а не толкова за тяхното претопляне в микровълновата. Определено има голямо значение какви съдове за хранене се използват в ежедневието.
Дори и да не е мигновен, ефектът от употребата на токсични такива би могъл да се прояви и след време, под формата на алергия или дори нещо много по-сериозно… Струва ли си рискът?
Кои са най-безвредните?
Изделията от стъкло и порцелан, включително и чашите, се считат за най-подходящи, когато, освен визия, се търси и висока безопасност за здравето. Те са безвредни, устойчиви са във времето, почистват се лесно и са подходящо решение при консумацията и съхранението на всякакви видове ястия.
Също така, важно е да се внимава и какви съдове за готвене се използват в хода на кулинарния процес. А ето и някои основни правила, които всеки начинаещ кулинар или опитен шеф е хубаво да вземе под внимание:
Приборите за хранене са също доста значим атрибут. Тук също се залага изключително на елегантната визия и практичността, от които зависи представителният вид на трапезата. Това е особено вярко, ако събитието е официално или става дума за създаването на уютна домашна атмосфера в края на деня.
Какво включва правилната култура на хранене?
Фокусът към човешкото благоденствие и балансираното хранене става все по-изострен, като това цели подобряването на колективното здраве, но и не само. Забързано ежедневие, бързи храни и липса на време за провеждането на правилна култура на хранене. Всичко това влошава драстично качеството на живот и пълноценния ритъм, в който повечето хора се опитват да се впишат, но така и не успяват.
Всеки вид храна трябва да бъде поставен в подходящите за целта чинии, а наред с това да се използват и прибори, осигуряващи удобство. Официалният етикет изисква те да бъдат няколко на брой - за предястието, за основното и за десерта. В ежедневието обаче това съвсем не се спазва, като в случая се залага на практичността и безопасността. Последното е пряко свързано с вида на материалите използвани за изработката на съдовете за хранене, които нерядко са дори и опасни за човешкото здраве. Наблюдава се едно притеснително ниво на токсичност, което има застрашителен характер.
От значение ли е качеството на използваните съдове?
Повечето хора знаят кои храни са вредни и кои не. Кои е добре да се консумират по-често и кои възможно най-рядко. Но има ли яснота по въпроса със съдовете за хранене? В повечето случаи те се купуват спорадично, заради тяхната ниска цена и не толкова, заради високото им качество, което носи след себе си и редица здравни рискове. Съдовете за хранене също е важно да бъдат избрани прецизно, като те биват различни по вид:
- Чинии;
- Плата;
- Купи;
- Кани;
- Супници;
- Сосиери;
- Керемиди за риба;
- Шоли;
- Тимбали;
- Котлета;
- Саханчета;
- Съдове с гнезда за подправки;
- Чинии за салата, за хайвер, за асорти и др.
- Фруктиери и др.
За вреда от съдовете за хранене може да се говори едва тогава, когато те са направени от видимо нискокачествена пластмаса, която има съмнително поведение при по-високи температури.
Подобни продукти са по-подходящи за съхранение на храни в хладилника, а не толкова за тяхното претопляне в микровълновата. Определено има голямо значение какви съдове за хранене се използват в ежедневието.
Дори и да не е мигновен, ефектът от употребата на токсични такива би могъл да се прояви и след време, под формата на алергия или дори нещо много по-сериозно… Струва ли си рискът?
Кои са най-безвредните?
Изделията от стъкло и порцелан, включително и чашите, се считат за най-подходящи, когато, освен визия, се търси и висока безопасност за здравето. Те са безвредни, устойчиви са във времето, почистват се лесно и са подходящо решение при консумацията и съхранението на всякакви видове ястия.
Също така, важно е да се внимава и какви съдове за готвене се използват в хода на кулинарния процес. А ето и някои основни правила, които всеки начинаещ кулинар или опитен шеф е хубаво да вземе под внимание:
- Ястията не бива да се приготвят в тенджери и тигани, чието покритие е видимо нарушено;
- Препоръчително е да се избягват изделия с тефлоново покритие, защото то се счита за най-вредно за здравето. По време на готвене, този материал отделя перфлуороктанова киселина, която навлиза в кръвта и вреди на организма;
- Въпреки високата практичност на алуминиевите съдове за приготвяне на вкусна храна и дори хранене, те също се определят като не особено удачни, ако целта е да се постигне добър здравен статус;
- Медните и чугунените варианти са най-устойчиви на продължително използване, а респективно и безопасни за здравето. Първите са отличен вариант за приготвяне на гювечета по традиционна българска рецепта, които могат да се консумират и без да се пресипват в чинии;
- Изделията от титан и стомана са също оптимално решение, което се грижи не само за вкусните резултати, но и за човешкото здраве.
Приборите за хранене са също доста значим атрибут. Тук също се залага изключително на елегантната визия и практичността, от които зависи представителният вид на трапезата. Това е особено вярко, ако събитието е официално или става дума за създаването на уютна домашна атмосфера в края на деня.