Пламен Галев отива на избори като независим депутат
Пламен Галев отива на избори като независим депутат / снимка: Дарик - Кюстендил
Пламен Галев отива на избори като независим депутат
20296
Пламен Галев отива на избори като независим депутат
  • Пламен Галев отива на избори като независим депутат

Районната избирателна комисия за местни избори в Кюстендил регистрира бизнесмена Пламен Галев, който е в ареста, за участие в националния вот на 5 юли. Проверката на подписката в подкрепа издигането кандидатурата на Галев за независим депутат от Кюстендилски избирателен район в служба ГРАО е приключила. Тя съдържа 13 266 действителни подписа, при подадени 14 100. "Спазени са изискванията на закона, затова и решението е положително", заяви говорителят и зам.-председател на РИК Мая Шишкова. Решението може да бъде оспорено в съда в 3-дневен срок.

Междувременно стана ясно, че Софийската градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Пламен Галев за това, че е образувал и ръководил въоръжена организирана престъпна група с участници Ангел Христов (ръководител на групата след задържането на Пламен Галев), Апостол Чакалов и Владимир Ангелов. Повдигнатите обвинения  срещу Пламен Галев са ръководене на въоръжена организирана престъпна група, изнудване, внушаване на страх за извличане на облаги, нанасяне на средна телесна повреда, принуда. Повдигнатото обвинение срещу Ангел Христов е за участие в ръководството на група, която чрез внушаване на страх извлича облаги, изнудване и участие във въоръжена престъпна група. Идентични са обвиненията, повдигнати и срещу Апостол Чакалов и Владимир Ангелов. Обвинения са повдигнати и на Красимир Оков за принуда, Георги Градевски за хулиганство, Георги Блатски за участие в група, която чрез внушаване на страх извлича облаги и хулиганство.

Въпреки внесения обвинителен акт срещу Галев, до дни ще придобие имунитет и най-вероятно след решение на съда ще бъде пуснат на свобода, за да стартира предизборната си кампания. "Процесуално аз ще представя решението на РИК за регистрация в съда и би трябвало съдът да се произнесе служебно за неговото пускане с дата 14 юни, защото той придобива имунитет от тази дата. Това е началото на предизборната кампания. Би трябвало съдът да вземе решение, предполагам, че ще спре делото срещу всички обвиняеми, защото те са привлечени като членове на организирана престъпна група в съучастие и не може срещу ръководителя да се спре, а срещу другите да се гледа. Такава е досегашната практика", коментира адвокатът на Галев Менко Менков.

Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че делото е в съда и съдът да му мисли. "Отношение към този господин нямаме и топката е в полето на съда. Ако някой иска нещо, да го иска от съдията, не от нас."