ГЕРБ отказаха на Синята коалиция, но не съвсем
ГЕРБ отказаха на Синята коалиция, но не съвсем / снимка: DarikNews
ГЕРБ отказаха на Синята коалиция, но не съвсем
20313
ГЕРБ отказаха на Синята коалиция, но не съвсем
  • ГЕРБ отказаха на Синята коалиция, но не съвсем

ГЕРБ отхвърли предложението на Синята коалиция за издигане на общи мажоритарни кандидати на предстоящите парламентарни избори. Офертата на Иван Костов и Мартин Димитров предвиждаше ГЕРБ да предложи кандидати за 24 от общо 31 района, а Синята коалиция за останалите осем, като и двете партии се подкрепят в цялата страна. Според тях това гарантира спечелването на поне 20 кандидатури. Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви самостоятелното участие на партията и остави вратичка към преговори за съвместно дясно правителство.

Цветанов вижда индивидуалното участие на ГЕРБ в изборите като реалистично средство за постигане на убедителна победа над тройната коалиция: „Много по-лесно е да убедиш малката активност, която има в Синята коалиция, отколкото да убедиш голямата активност, която има в политическа партия ГЕРБ".

Съпредседателят на щаба на Синята коалиция Петър Москов вижда в това решение отказ от единствената възможност за преборване на БСП и ДПС: „Ако говорим за малки и големи, реалността от последните избори показва 600 000 гласа за ГЕРБ, 200 000 - за Синята коалиция. Синята коалиция знае своята стойност и предлага съвместни действия в името на едно стабилно бъдещо управление".

Мотивите на Цветанов: „Убеден съм, че демократично мислещите български граждани ще имат много повече съмишленици, отколкото задкулисните безпринципни договаряния между БСП и ДПС".

Мотивите на Москов: „Играем срещу Христо Бисеров и Румен Петков. Когато играеш срещу тези хора, трябва да гледаш реалността в очите. На този етап планът за 31 мажоритарни района на Румен Петков и Христо Бисеров успя".

Лидерът на СДС Мартин Димитров ще бъде мажоритарен кандидат и водач на пропорционалната листа на Синята коалиция в 24 МИР в София. Това е решил Националният изпълнителен съвет на СДС на днешното си заседание, съобщиха от партията.