/ Gulliver/Getty Images
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че има "много трудни въпроси", които трябва да бъдат решени, преди да започнат преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Страните от ЕС трябва да решат през декември дали да започнат преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, като за това е необходима единодушната подкрепа на всички 27 държави в блока. Според дипломати обаче Унгария може да се окаже пречка пред започването на преговорите.

"На преговорите в Брюксел за бъдещето на Украйна, които ще се водят през есента, не можем да избегнем въпроса дали наистина можем сериозно да обмисляме членство и да започнем преговори за присъединяване на страна, която е във война", каза Орбан по унгарското държавно радио.

Орбан: Унгария не бърза да ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО

"Не знаем колко голяма е територията на страната, тъй като войната още продължава, не знаем колко голямо е населението ѝ, защото хората бягат . . . да приемем в ЕС страна, без да знаем нейните параметри, би било безпрецедентно", изтъкна Орбан. "Мисля, че трябва да отговорим на много дълги и трудни въпроси, преди да стигнем до етапа за взимане на решение дали да бъдат започнати преговори за присъединяване", каза унгарският лидер.

Орбан поддържа по-топли отношения с Москва в сравнение с много други лидери от ЕС и неведнъж е влизал в пререкания с Киев, включително за правото на етническите унгарци да учат на родния си език, след като през 2017 г. в Украйна бе прието законодателство, ограничаващо употребата на малцинствени езици в училищата, отбелязва Ройтерс.

Орбан заяви в понеделник, че Унгария няма да подкрепи Киев по нито един международен въпрос, докато не бъдат възстановени езиковите права на етническите унгарци в Украйна, припомня агенцията. 
Анелия Пенкова/БТА