Започва реконструкцията на Златната джамия Ал Аскария”
Започва реконструкцията на Златната джамия Ал Аскария” / netinfo

В иракския град Самара започва реконструкцията на Златната джамия "Ал Аскария", където преди две години експлозия предизвика сериозни разрушения и послужи като сигнал за силна междурелигиозна вражда.

Възстановяването на прочутия молитвен храм, който има голямо значение за шиитите, ще включва участие и на ООН и се очаква да възлезе на 16 млн. долара. Според местните власти възстановяването на предишния вид на джамията, което се отлагаше толкова дълго, символизира и процеса на национално помирение и обединение.

В сряда експерти пристигнаха на строителната площадка на около 100 километра от иракската столица Багдад, където с пълна сила текат подготвителни дейности. На 22 февруари 2006 г. при експлозия в джамията в Самара се срути прочутият златен купол. Той погреба под отломките си над 80 души.

Атентатът срещу шиитската светиня предизвика невиждан изблик на насилие в страната и верижна реакция на взаимни нападения между сунити и шиити. Това изправи Ирак на ръба на гражданска война. Според статистики броят на загиналите оттогава ежедневно е около 120 души. На 13 юни 2007 г. в затворената джамия отново избухна експлозия, при което бяха сринати две минарета.