„За” и „против” проектозакона за културното наследство
„За” и „против” проектозакона за културното наследство / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлияна Николова

Специалисти от най-различни области се обединиха около становището, че законопроектът за културното наследство не бива да се гледа в пленарна зала в този вид, в който е в момента. Експерти настояват за промени в много от текстовете на проектодокумента. Те се събраха на обществена дискусия в зала 6 на Националния дворец на културата, която беше с медийното партньорство на Дарик радио. На обсъждането не присъстваха авторите на спорния проектозакон, като депутатите-вносители се оправдаха с обсъждането на вота на недоверие в Народното събрание.

Ето мненията на един колекционер, един прокурор и един заместник-министър.

Димитър Иванов, бивш шеф на Шести отдел на Шесто управление, е и един от най-известните ни колекционери, с това се занимава вече 15 години. Според него този проектозакон за културното наследство не бива въобще да се обсъжда на първо четене в Народното събрание. Иванов е „за” подобен закон, но твърди, че несъвършенствата в изготвения проектодокумент, по отношение най-вече на честните колекции, са твърде много.

Димитър Иванов: Хубаво е да има закон, но е хубаво и преди това парламентарната власт, изпълнителната власт да има визия за това как изглежда българската култура в новите условия на Европейския съюз. Какво искаме ние да покажем на Европа? От времето на Людмила Живкова все едно и също – тракийското злато. Ами, че Васил Божков е показвал в Брюксел. Аз съм показвал в Маастрихт. Васил Божков, Боян Радев и аз най-вероятно за последните 15 години сме дали повече средства за опазване на културно-историческото наследство, отколкото държавната администрация. Защо по отношение на частното колекционерство никой не ни покани нас, защо не ни казаха: „Елате господа престъпници, или полупрестъпници, кажете си мнението, вие сте колекционери”. Аз съм „за” закона, само че в частта за частните колекции, търговския режим, концесионирането – той е несъвършен. Този проектозакон не бива да влиза дори на първо четене в Народното събрание, той трябва да бъде подложен на широко обществено обсъждане.

Благодарен на авторите на проектозакона, но и притеснен от някои липсващи текстовете в него, е и прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов.

Николай Соларов: Аз искам да благодаря на Нина Чилова, че намери смелост да внесе все пак нещо след толкова много говорене по темата. Похвално е, че дойде ред и на този закон. Има обаче нещо, което лично мен ме притеснява – няма я връзката с Наказателния кодекс. Не може такъв важен закон да не направи тази връзка.

Заместник-министърът на културата Иван Токаджиев.

Иван Токаджиев: Считам че в някои отношения проектозаконът е изключително задълбочен, но в други не е прецизиран. Аз като художник например бих дебатирал много сериозно темата за така наречените пластични изкуства, които сякаш са забелязани някъде в движение.

Въпреки, че не присъства на дискусията председателят на парламентарната комисия по култура Нина Чилова изпрати писмо до участниците. В него се казва, че проектозаконът за културното наследство е една важна стъпка напред, която най-после трябва да бъде направена.