/ netinfo
Филип Аврамов и Валери Йорданов спечелиха наградата "Икар-2017" на Съюза на артистите в България (САБ) за водеща мъжка роля за изпълненията си в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и режисура на Стоян Радев в Народния театър "Иван Вазов".

Статуетката за водеща женска роля заслужи Албена Чобанова за Малама във "Вампир" от Антон Страшимиров на Маргарита Мачева в Благоевградския театър.

Николай Поляков е най-добрият режисьор за годината според САБ - за спектакъла "Анна Каренина" от Лев Толстой в Театър "София". За музиката в постановката беше награден Христо Йоцов, отличен и за работата си в друг спектакъл на трупата - "Роня, дъщерята на разбойника" от Астрид Линдгрен на Катя Петрова.

"Икар-2017" за най-добро представление беше присъден на "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на проф. Здравко Митков в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Трупата беше отличена от министъра на културата Рашко Младенов за най-успешен сезон и театрален мениджмънт. В Сатирата отиде и наградата за дебют - на Александра Петрова за режисурата на "Хамелин" от Хуан Майорга.

"Много е приятно, че сме в цирка. Циркът е безалтернативно изкуство и грешките в него са смъртоносни. Нека така да работим и в театъра", призова директорът на Сатиричния театър проф. Здравко Митков на церемонията.

Наградата на Министерството на културата за успешен сезон и театрален мениджмънт сред куклените театри получи пловдивската трупа. Театърът взе и "Икар-2017" за индивидуално постижение в кукленото изкуство - на Веселка Кунчева за режисурата на "Дама Пика" по Пушкин.
 
Наградите "Икар" бяха връчени тази вечер на церемония по случай Международния ден на театъра - 27 март. Празничният спектакъл беше под купола на цирк "Балкански". Тази година отличията са посветени на 95 години от създаването на САБ и 120 години българско цирково изкуство. Визията на церемонията за "Икари"-те и Софийския театрален салон, на който се представят номинираните спектакли, е свързана с 95-ия рожден ден на актрисата Стоянка Мутафова.

В поддържащите роли победители са Гергана Плетньова за Дорина в "Тартюф" от Молиер на Красимир Спасов в Театър "Българска армия" и Ивайло Христов за Лебедев в "Иванов" от Чехов на Стефан Мавродиев в Младежкия театър "Николай Бинев".

"Ще съм много щастлива, ако по-често чуваме думите чест и достойнство в живота", каза актрисата Гинка Станчева, която беше удостоена с наградата на председателя на САБ Христо Мутафчиев - "За чест и достойнство". Тя благодари на родителите и преподавателите си, на всички хора от театъра, с които е работила, и преди всичко на чудесната българска публика, която винаги я е вдъхновявала и я е подкрепяла. "Благодаря ви от сърце! Обичам ви!" - възкликна с вълнение актрисата.

Носителите на другите две големи награди изпратиха послания. Цветана Манева, отличена за цялостен принос в преподавателската дейност - с видео, а Руси Чанев - писмено. Актьорът настоява наградата в неговия случай да се преформулира - "за изключителен принос на българския театър към Руси Чанев", а не обратното, както е в "оригинала".

"Ако е необходимо да говорим за принос към българския театър, трябва да споменем хората, построили Народния театър - княз Фердинанд и проф. Иван Шишманов, който изпраща български актьори да учат в чужбина, режисьорите от 30-те години Фол и Цанков, поета Валери Петров с преводите на Шекспир", пише Руси Чанев в посланието, прочетено от колегата му Валентин Ганев.

Актьорът, водещ на церемонията, цитира и откъс от посланието за Международния ден на театъра, написано тази година от Изабел Юпер: "Не ние караме театъра да съществува, а благодарение на театъра ние съществуваме. Театърът е много силен - той устоява на войни и бедствия."

С наградата за популяризиране на българското куклено изкуство посмъртно беше удостоен режисьорът доц. Петър Пашов, отишъл си внезапно и преждевременно. Получиха я съпругата му Жени Пашова и синът им. Почетна награда беше връчена и на сина на друг именит артист - джазмена Васил Пармаков, който също ни напусна.

Изпълнение на "Тангра" звуча в памет на артистите, преминали в "Небесния театър" през последната година - Юлия Огнянова, Никола Анастасов, Николина Георгиева, Ани Бакалова, Илия Добрев, Надя Тодорова, Стоян Миндов.

"Икар" за майсторско техническо осъществяване получи "Жулиета" от Андраш Вишки на Боян Иванов в Русенския театър, за сценография - Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Андерсен на Василена Радева в Театър "София", за вариететно изкуство - Стефан Видев - Чеди за постижения в атракционното сценично изкуство, за цирково изкуство - Кристина Костова за приноса й към цирковото изкуство в жанра еквилибристика. Тя взе статуетката, след като обра овациите с изпълнението си, което рядко се прави от жени, по думите на Александър Балкански.

За съвременна българска музика бяха наградени Dobule Voice и Светлин Къслев (автор) за "До края", за съвременен танц и пърформанс - "Дерида денс център" за "Sinner" на Живко Желязков, за критически текст - Николай Йорданов за "Театърът в България: 1989 - 2015" на Института за изследване на изкуствата, за куклен спектакъл - "Джелсомино в страната на лъжците" по Джани Родари на Елица Петкова в Старозагорския куклен театър.

"Златен глас" - за дублаж, получиха Татяна Захова за Джил Каргман в "Майка бунтар" и Стефан Сърчаджиев-Съра за Ам Гъл в "Хобит".

За празничното настроение се грижеха група "Тангра" и артисти от цирк "Балкански". Публиката взриви дама, която жонглира с крака. Герасим Георгиев - Геро, който обяви номера, след като връчи стипендиите от САБ на осем студенти отличници, отбеляза, че изпълнението е много актуално, защото в държавата всичко е с краката нагоре.

С политиката и отношението към културата се шегуваше и водещият Валентин Ганев. По повод на коментари в последните години той заяви, че театрите в България не са много - напротив, малко са. Ако са повече, ще има по-малко счупени седалки в автобусите, по-малко пари ще се дават за спешна помощ, за полиция и т.н.

"Повече театри, повече циркове, повече изкуство - по-малко пари за глупости!" - призова актьорът и получи одобрението на залата със силни аплодисменти.