Варна първенец по достъпност на сградите
Варна първенец по достъпност на сградите / netinfo

Едва 3% е достъпната среда в България за хора с увреждания, въпреки, че още в края на 2006 година трябваше да се осигури пълна достъпност. Това заяви председателят на Центъра за психологически изследвания д-р Диана Инджова при откриването на рампа за инвалиди към катедралния храм “Свето Успение Богородично”

Над 15 дела се водят в страната срещу различни институции, за това че много обществени сгради не са достъпни за хора в инвалидни колички. Става въпрос за сгради на министерства, областни администрациия и кметства, където хората отиват за да свършат някаква работа, а не по друга причина. Има дори осъдени, като решенията на съда в момента се обжалват, разкри посочи д-р Инджова. Председателят на Центъра за психологически изследвания посочи, че по отношение на достъпността на сградите Варна е първа в страната, като изпреварва и София по осигуряването на по-добри условия за живот на хората с увреждания.

Откритата днес рампата за инвалиди към Катедралата е на стойност близо 200 000 лева, разкри Николай Хаджидончев,  управляващ директор на “Актавис”. Проектът е реализиран по идея и с финансовата подкрепа именно на фармацевтичната компания.  Поставянето на съоръжението е част от националната кампания "Архитектурна достъпност на духовните символи на България". Това е второто подобно съоръжение, след изградената през октомври рампа към храм „Александър Невски” в столицата.

Следващият град, към който кампанията "Архитектурна достъпност на духовните символи на България" ще насочи вниманието си, ще е Пловдив. Все още обаче не е ясно кой символ на града под тепетата ще бъде оборудван с подобна рампа за инвалиди, разкри пред Дарик шефът на фармацевтичната компания.