Увеличават таксите за обучение на студенти
Увеличават таксите за обучение на студенти / снимка: DarikNews
Увеличават таксите за обучение на студенти
19295
Увеличават таксите за обучение на студенти
  • Увеличават таксите за обучение на студенти

С близо 10% ще бъде увеличен приемът на студенти и докторанти през учебната 2009/2010 г., реши правителството. Броят на студентите, които могат да влязат във висше учебно заведение, ще бъде увеличен с близо 6000, в сравнение с миналата година. Кабинетът гласува и повишаване на таксите за обучение на студенти и докторанти за новата учебна година с 8,35 на сто.

Тази есен в държавните и частните университети ще могат да влязат малко над 66 000 студенти. В същото време обаче децата, които ще завършат средно образование тази година са малко под 80 000, съобщи образователният министър Даниел Вълчев. И макар да е видно, че разликата е малка, според министър Вълчев, аргументи за увеличения прием има: 

Даниел Вълчев: Ето това е въпрос на конкуренция.

Правителството гласува и ръст на таксите за обучение. Средното увеличение за редовна форма на обучение ще е 42 лв., а за задочна форма - 34 лв. Редно ли е обаче да скачат таксите в условия на криза?

Даниел Вълчев: Кризата е както за студента, така и за висшето училище, така и за държавата. Вие изхождате от това, че единият има, а другият няма - това не е вярно.

С колко ще бъдат увеличени таксите за обучение определя първо ректорът на съответното висше учебно заведение, обясни още министър Вълчев. По думите му за част от специалностите ще има дори намаление:
 
Даниел Вълчев: Там, където няма достатъчно кандидати за студенти, това са 4 или 5 специалности, там са предложили и ние сме утвърдили да бъдат намалени.