Странджански обичай кандидатства за живо човешко наследство
Странджански обичай кандидатства за живо човешко наследство / снимка: Община Средец

Обредът Еньова буля ще бъде следващото попълнение в „Живите човешки съкровища на България”, смятат от община Средец. Обичаят е най-добре запазен в Странджа от етнографската група тронки. Изпълнява се традиционно всяка година в село Факия, пише в. „Черноморски фар”.

От векове момите се събират и сами решават коя да бъде Еньовата буля - трябва да е момиченце на 4-5 години, леко за носене и с живи родители. По време на цялото шествие тя шета с ръце, за да увеличи по магически начин реколтата.

След това момите искат разрешение от родителите му и на сутринта го приготвят в една от къщите. Измиват косата му и я сплитат на две плитки. Обличат го с бяла мъжка риза, а отгоре червен кават, на главата алено було с венец от свежи цветя. От къщата я изнася най-личната първородна мома на селото. Изнасянето на еньовчето трябва да стане преди изгрев, за да избуят посевите.

Шествието минава първо през черковния двор, където на чешмата повдигат булото на детето и го пръскат с вода. Това се повтаря на всички извори, чешми, летни кошари и градини, както и на двете реки около Факия. Булята е боса и се предава от ръце на ръце, тъй като не бива да стъпва на земята. На всички кръстовища се играят еньовски хора, а девойките лягат на земята, за да ги прескочи булята за здраве. Пеят се нарочни песни за свети Яне, който събирал билки, и света Марина, която се оженила за змея.

Тронките посипват пътя с билки и цветя и са наясно, че когато по тях мине момичето, стават по-целебни. Момата, която носи еньовчето, се стреми да стъпи върху всички тях. Шествието завършва в двора на църквата, където се е събрало цялото село. Там хранят булята с череши, чиито костилки после използват като лекарство.

Еньовата буля носи отговорност за реколтата през тази година. Очаква се тя да донесе плодородие и здраве. Краят на ритуала е зажънването на нивата.