Старовремска сватба и зрелищни нестинари на фестивал в Жеравна
Старовремска сватба и зрелищни нестинари на фестивал в Жеравна / снимка: DarikNews.bg, архив
Старовремска сватба и зрелищни нестинари на фестивал в Жеравна
74421
Старовремска сватба и зрелищни нестинари на фестивал в Жеравна
  • Старовремска сватба и зрелищни нестинари на фестивал в Жеравна

Ако имаме смелостта най-добрите български нестинари да ни заведат в центъра на жаравата и да потанцуват с нас, може да отидем в Жеравна, където днес започва традиционният фестивал на народната носия.

Пред Дарик Христо Димитров от Ансамбъл „Българе" съобщи, че тази година за първи път ще има автентична българска сватба, която ще се проведе така, както това се е случвало преди сто години.

А за да подсигурят сватбите и за фестивала догодина, организаторите са обособили специален кът за моми и ергени.

„Имаме истинска сватба - младоженци, които се женят на фестивала. Освен техните гости, на фестивала ще има още 10-12 хил., които ще гледат една старовремска българска сватба, така, както са я правили преди 100 години", разказа Христо Димитров.

„Страхотно зрелище са и нашите нестинари, които са много добри и палят огромен огън. Тези нестинарски игри ги гледат няколко хиляди души. Представете си тези хора, които палят огромния огън, чиято височина стига десетина метра, и се хващат да играят хоро около него", добави той.

Христо Димитров разказа още, че е предвиден специален кът за моми и ергени, които да се люлеят на люлки и да се ухажват като едно време, а не както сега - по дискотеките.