Стари икони от Родопите от 16-19 век показват в Одрин
Стари икони от Родопите от 16-19 век показват в Одрин / снимка: DarikNews.bg

Стари икони от 16-19 век ще бъдат показани тази вечер в Одрин. Това ще стане от 18 часа в Културния център Деведжи хан в турския град. Изложбата е част от проявите в рамките на трансграничния проект „Музеите по поречието на река Арда" и се представя от Регионалния исторически музей в Кърджали, Общинската художествена галерия „Станка Димитрова" и Регионалния музей в Хасково. Тя се показва за първи път в чужбина.

През април студенти от филиала на Пловдивския университет в Кърджали посетиха за три дни Тракийския университет в Одрин. Заедно със свои колеги те се обучаваха как да консервират и реставрират антични паметници на културата. Месец по-късно турски студенти гостуваха в Кърджали.

Иконите от изложбата са изключително ценни, сред тях се срещат истински образци на зографското изкуство, каза Валерия Сариева, уредник в Регионалния исторически музей в Кърджали.

Експозицията е представена с много голям успех през 2008 г. в Аладжа манастир край Варна. През 2010 и 2011 г. е изложена в криптата на патриаршеската катедрала „Св.Александър Невски" София, в Хасково, Смолян и Кърджали.