Станциите в България били пълни с лош рок и чалга
Станциите в България били пълни с лош рок и чалга / снимка: sxc.hu

Станциите в България са пълни с лош рок и чалга. Това се казва в обширен материал на американския журналист Джон Фефър, публикуван в неговия сайт.

Авторът разказва за пътуването си в България, за срещите си с интересни хора и за запознанството си с българската хорова и рок музика.

Журналистът споделя как наел кола от София, за да пътува из България и тъй като нямал никакви дискове в себе си, започнал да сменя радиостанции в търсене на приятна музика. "Станциите бяха пълни с лош американски рок и българската версия на турбофолка, наречена чалга. Най-накрая намерих радиостанция, по която звучеше хорова музика. Ромски хор от Пловдив беше особено добър с характерните извивки, които всеки, запознат с Мистерията на българските гласове, веднага разпознава", разказва авторът.

Той споделя как на път за Варна спрял на бензиностанция и си купил дискове с българска хорова музика и компилация с българска рок музика. Именно докато слушал последния диск, попаднал на песен на легендарната рок група Тангра. Благодарение на общи познати журналистът успял да направи интервю с музиканта от групата Константин Марков.

"Той ми каза, че през 80-те години на миналия век рокендролът в България означавал свобода. Така че Тангра били постоянно заплашени от арест заради предаване на западно влияние върху българските младежи. Информатори присъствали на концертите, за да се уверят, че групата не се отклонява от официално одобрените си текстове. Но те все пак можели да пишат двусмислени текстове, които възхвалявали свободата на мисленето по алегорични начини. В крайна сметка, притеснена от нарасналите репресии в средата на 80-те години, групата заминава за Скандинавия", разказва журналистът.

Той споделя и неприятни впечатления от пътуването си в планините близо до черноморското крайбрежие през нощта, което определя като сериозно предизвикателство. "По двулентовата магистрала, разбира се, има малко улично осветление. Ако се намираш зад камион или трябва да пълзиш след него, или да събереш смелост да го изпревариш. Същевременно шофьорите карат с над 140 км/ч и изфучават след теб, понякога дори на завои", пише журналистът и разказва как почти щял да катастрофира на права отсечка, която изведнъж завива наляво. (БГНЕС)