/ NOVA
Документален разказ за самотните и забравени хора в „Темата на NOVA“
Малко преди Рождество Христово Ани Салич ще ни срещне с хора, за които обикновено си спомняме по Коледа. Изоставени от своите близки, те посрещат самотно, без семействата си, Рождественските празници. В „Темата на NOVA“ в неделя ще видим Коледа през очите на възрастните хора с тежки физически увреждания от дома в с. Извор, както и бездомни, подкрепени от организацията „Храна, не война“ в столицата.

Документалният разказ повдига редица проблемни въпроси, като този защо в България продължава да се унищожава голяма част от храната с изтичащ срок на годност, вместо да се дарява навреме. След посещение в Българската хранителна банка, екипът на NOVA установи, че не може да вземе храна за самотните хора, тъй като има редица изисквания за предварителна регистрация. „Затова се обърнахме към приятели и колеги, за да напълним трапезата им“ – пояснява Ани Салич.

храна
NOVA

„Храна, не война“ обединява много доброволци, които се самоорганизират да приготвят и споделят храна и облекло. „Различното е, че бездомните сами си готвят и чистят. За съжаление, финансовият ресурс на организацията е ограничен и всички обитават едно помещение. Това налага да се правят графици по часове, включително и за времето за сън“- допълва журналистката. Освен храна, през зимата са нужни спални чували, зимни обувки и топли дрехи, защото често тези хора осъмват на улицата.

На път за дома за възрастни хора в с. Извор, без колебание към екипа на NOVA се присъединяват и младежи от училища в Перник и Радомир. „Условията в дома са добри, но местата са крайно недостатъчни. За приемане чакат стотици, а място се освобождава, само когато някой почине“ – казва Ани Салич.

В тази история има тъжни и светли моменти. Ще се изненадате как самотниците от старческия дом играят на „Не се сърди, човече“ и какво музиката може да направи за човешкия дух.

Оператори на „Споделената Коледа“ са Димитър Василев и Сафуан Уалид Ал Кюрди.

Гледайте „Споделената Коледа“ в неделя от 19:20 часа по NOVA.