Снимат на тротоара и коли на общински инспектори в нарушение
Снимат на тротоара и коли на общински инспектори в нарушение / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Неправилно паркираните по тротоарите автомобили на служители от Столичния инспекторат ще бъдат заснемани наравно с останалите нарушители и ще им се налагат същите глоби. Това каза за Дарик началникът на инспектората Веска Георгиева.

От обяд инспектори на общината започват да снимат с цифрови фотоапарати оставените в нарушение на закона по тротоарите коли, след което фотографиите ще се изпращат в КАТ. Георгиева каза още, че ще се налагат строги санкции и за паркирани в паркове, а служителите на инспектората ще станат видими, т.е. ще започнат да глобяват и за хвърляне на фас на улицата.

Целта е да се осигури проходимост на улиците. Имаме си наредба и по тази наредба започваме контрол на неправилно паркиране. Започна днес. Откъде, е въпрос на организация. Ставаше дума за купуване на голямо число фотоапарати, сформиране на екипи, други организационни проблеми, така че да не се нарушат гражданските права на нито един гражданин, та бил той и нарушител.

Вие забелязали ли сте, че точно тук до инспектората, на тротоара под прозорците ви има паркирани автомобили по тротоара, без необходимото по закон разстояние от сградата и част от колите са на ваши служители?

Разбира се. Това също са нарушители и това ми дава повод да помоля моите колеги, които още не са тръгнали, да започнат от пред инспектората. Благодаря ви за забележката. Силово почти не става, но с инструментите, които имаме по закон и с възможностите, които имаме ще приложим и силови методи в рамките на санкции, глоби, разрешени от закона наказания.

Ще станат ли инспекторите видими? Т.е, ако пуша на спирката и си хвърля фаса на тротоара, да има кой да ме глоби веднага?

Ще видим. Но ви моля не опитвайте.

Опитвал съм и не е имало резултат. Затова пак ви питам ще се промени ли това?

Ще се промени.