Родители делят отпуски като шанс за равен достъп до кариерата
Родители делят отпуски като шанс за равен достъп до кариерата / снимка: Sofia Photo Agency
Разделяне на отпуска за отглеждане на дете между двамата родители е един от вариантите, обсъждани в социалното министерство като мярка за осигуряване на равен достъп до кариера за мъжете и жените у нас. Ще бъдат предложени промени в семейния кодекс, които да гарантират съчетаване на професионалния и семейния живот, съобщи заместник-министърът на труда Лазар Лазаров по време на европейската инициатива „Седмица на социалната политика”.

Заместник-министър Лазаров даде пример с европейска държава, в която се предвижда 9-месечен отпуск, който е платен и който се разделя на три части – едната част е задължителна за майката, втората е задължителна за бащата, а третата е в зависимост от избора на двамата родители.

Според Лазаров у нас същият период може да има друго разпределение. Друг вариант е при разделяне на майчинството между двамата родители и неспазването на разделението да се налага санкция, посочи Белинда Пайк, директор на социална дирекция в Европейската комисия. Според нея държавите-членки трябва да се справят и с разликата в заплащането на мъжкия и женския труд, чиято стойност в Европа е около 15 процента в полза на мъжете.

У нас равностойното заплащане е регламентирано, но проблем остава прилагането му и преодоляването на стереотипите относно стойността на женския труд, допълни Лазар Лазаров. Социалното министерство ще работи и за социалното включване на хората с увреждания и ромите.