Ректорът на СУ иска класация на най-добрите вузове
Ректорът на СУ иска класация на най-добрите вузове / снимка: Sofia Photo Agency
Класация на най-добрите висши училища предлага ректорът на Софийския университет проф.  . Заелите първите три места в нея да получават и по-голяма субсидия от държавата.

Проф. Илчев предлага класацията да бъде направена в следващите два месеца съвместно с бизнеса и правителството, за да може още в бюджет 2009 да бъдат предвидени средства за най-добрите университети. Тази класация трябва да се актуализира на всеки три или пет години. Критериите за класацията трябва да обхванат броя и качествата на преподавателите и следователите, публикациите им у нас и в чужбина, привлечените допълнителни средства и активи от България и чужбина, признатите патенти, наличието на изследователски звена като лаборатории, консултантски центрове, експертни бюра.

Ако тази идея се реализира, проф. Илчев е убеден, че ще спре изтичането на мозъци към Западна Европа и Съединените щати, защото българските учени ще имат финансов мотив да работят в България. Той даде за пример Германия, където подобна система е заработила през 2006-а и най-добрите университети са получили милиард и 200 милиона евро допълнително.